Hopp til innhold

Tøft å være enslig kvinne i lokalpolitikken i Sokndal

AP-representanten var eneste kvinne under formannskapsmøtet i Sokndal. Hun mener det blir brukt mannlige hersketeknikker og at myke saker blir lite diskutert.

I Sokndal er fire av 21 representanter kvinner.

Valglogo

– Hvis det er vei, vann, kloakk og sånne ting, eller kanskje en garasje her eller der, da er det jo kjempediskusjoner. Hvis vi diskuterer de myke sakene, så er det ikke alltid debatten er like stor.

Det sier Therese Anita Holmen, som på møtet i formannskapet i Sokndal tirsdag var den eneste kvinnen i forsamlingen. Vanligvis er det to kvinner i formannskapet.

Therese Anita Holmen
Foto: Erik Waage / NRK

Svært mannsdominert

NRK fortalte tidligere tirsdag at politikken i Sokndal er svært mannsdominert. Ingen av ordførerkandidatene ved høstens kommunevalg er kvinner , og på listene går det to og en halv mann på hver dame.

Av de 92 navnene på listene til de seks partiene som stiller lister i kommunen, er det 35 kvinnenavn

Les også: Sokndal-politiker: – Vi blir ikke hørt

Les også: Dette er valet i Sokndal

Holmen mener at interessen for det hun beskriver som myke saker, eldreomsorg, skole og barnehager ville vært større om kvinnene var sterkere representert.

– Derfor er det viktig at vi kvinnene er med. Det er viktig at kvinnene på tvers av partiene samarbeider og er gode med hverandre og tar vare på hverandre og løfter hverandre opp, sier hun.

Hersketeknikker

AP-representanten mener at mannlige hersketeknikker er utbredt i lokalpolitikken i Sokndal.

Les også: 70 prosent av listetoppene er menn

– Det er jo ikke noen tvil om art det er hersketeknikker, og hvis en kommer inn som ny i politikken, så vet jeg at det ikke er enkelt, sier hun.

Therese Anita Holmen eneste kvinne på fomannskapsmøtet i Sokndal
Foto: Erik Waage / NRK

– Har du noen eksempler på den typen hersketeknikker som du kan oppleve?

– Da jeg kom inn i formannskapet nå, og vi skulle ha en presentasjon, så var det to fra bedrifter som hadde tatt plassen min. Når vi har politiske møter, så har vi faste plasser. Da er det ikke slik at du bare skal bli tildelt en plass ved enden av bordet, som tilfeldigvis er ledig. Det synes jeg ikke er rett. Når de setter møtet igjen, har jeg tenkt å si at jeg leker ikke stolleken, slår Holmen fast.

Sokndals varaordfører Atle Støle (H) sier til NRK at han ikke ønsker å kommentere utspillet fra Holmen.