Hopp til innhold

– Jeg blir fly forbanna

Eddie Eidsvåg misliker sterkt debatten om legalisering av hasj, og synes argumentasjonen for legaliseringen er hårreisende.

Eddie Eidsvåg og Thorvald Stoltenberg

Eddie Eidsvåg raser mot Stoltenbergs cannabis-utsagn.

Foto: SCANPIX/NRK

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at blant annet Thorvald Stoltenberg mener flere land bør vurdere å legalisere narkotika . Det er den internasjonale kommisjonen «Global Commision on Drug Policy» med blant annet Stoltenberg og Kofi Annen som medlemmer, som oppfordrer til en ny internasjonal holdning til narkotika og narkotika misbruk.

De mener den nye holdningen må gå på å erstatte dagens kriminalisering av og fengsling av misbrukere.

– Det er sjokkerende at profilerte mennesker, voksne fornuftige mennesker som jeg alltid har sett på som fornuftige, har misset på denne måten. Nå må noen stoppe Stoltenberg, han må stoppes. For slik det har kommet ut nå, handler det jo om å gjøre ungdommer avhengige av narkotika, sier en rystet Eddie Eidsvåg til NRK.

Mener uttalelsene er respektløse

Eidsvåg er sjef for pøbelprosjektet i Stavanger. Han og hans team hjelper unge som er uten skoleplass eller jobb, eller andre ungdommer som av en eller annen grunn har havnet utenfor systemet.

Han blir skremt over at holdninger som forteller at det ikke er farlig med hasj, kan nå ungdommen.

– Jeg blir fly forbanna.

– Det er respektløst, snakk å behandle mennesker med verdighet. Dette er alt annet enn verdighet. Vi sier «det er helt i orden at du blir narkoman, det er helt i orden at du kan bruke hasj.». Hvilken respekt og verdighet er det å vise ungdommen, spørr han.

Vil ha alternativ soning

Han blir så provosert av oppfordringen om legalisering fra den internasjonale komiteen, at han spørr seg om all avhengighet skal kureres på samme måte som ved en legalisering av hasj.

Eddie Eidsvåg

Eddie Eidsvåg er sjef for pøbelprosjektet i Stavanger. Han mener Thorvald Stoltenbergs holdninger må stoppes.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

– Jeg har diabetes 2 og er stor og feit. Gi meg gratis usunn mat, for jeg klarer ikke å slanke meg og gjøre noe med det. Det er politikken som er tatt i bruk her, sier han lettere oppgitt.

Han mener det finnes gode løsninger for å hjelpe dem som sliter med avhengighet av narkotiske stoffer.

– Vi må fjerne fengselsstraff for disse ungdommene og gi de alternative soninger. Vi har ungdommer som soner i pøbelprosjekter hvor de etterhvert blir lønnsmottakere og skattebetaler. Da betaler de tilbake til samfunnet og de får gjøre noe meningsfullt. Det er det vi må ta på alvor.

Eks-amfetaminavhengig vil ha legalisering

Espen Johannesen fra Sandnes ønsker derimot legalisering velkommen. Han var avhengig av amfetamin i 20 år, og røyker nå hasj for å holde seg borte fra stoffet, i tillegg som medisin mod ADHD.

– Jeg snakker sant når jeg sier at cannabis er medisin for meg. Jeg beviste det med å være i Nederland i ett år, hvor jeg ikke rørte annet stoff enn cannabis. Her hjemme går det i litt andre ting enn cannabis på grunn av miljøet, sier Johannesen til NRK.

Espen Johannesen

Espen Johannesen var avhengig av amfetamin i 20 år. Han mener hasj er som medisin for han.

Foto: Anders Fehn / NRK

Johannesen mener det er det kriminelle miljøet man må oppsøke for å få tak i stoffet, som får folk i problem, og ikke selve stoffet.

– De fleste som begynner stoff, begynner som regel på cannabis. Får du den legalt, så fjerner du det kriminelle miljøet fra oss. Vi er jo vanlig folk som røyker cannabis, sier han.

Det er derimot Eidsvåg uenig i.

– Det er ikke meningsfullt at en 13-åring ikke skjønner at det er farlig med hasj - for det det er farlig, sier han.