Hopp til innhold

LO oppfordrer de ansatte til å tenke seg om

De ansatte ved Scana Steel på Jørpeland vurderer å kjøpe det konkursrammede stålverket. Men LO oppfordrer dem til først å vurdere økonomien i bedriften nøye.

Scana Steel, stålverket på Jørpeland

115 ansatte mister jobben etter konkursen ved stålverket Scana Steel Stavanger på Jørpeland.

Foto: Anders Fehn/NRK

Øystein Hansen

Øystein Hansen, LO-leder i Rogaland.

Foto: Arild Eskeland

– Nå vil vi prøve å få til en kommunikasjon mellom de ansatte og ekspertene vi har i LO for å se om dette kan være levedyktig, sier Øystein Hansen, som er distriktssekretær i LO i Rogaland.

Han bor selv i Strand kommune, som står i fare for å miste hjørnesteinsbedriften. I går ble Scana Steel Stavanger på Jørpeland slått konkurs, og 115 mister jobben.

– Masse mennesker går en usikker tid i møte – det er ikke bare de 115 som blir sagt opp, men deres familier – barn, ektefeller og foreldre, sier Hansen.

Setter ekspertene på saken

Men sammen med investorer, vil de ansatte prøve å få nok penger til å selv kjøpe verket og slik redde jobbene.

Nå vil LO sette sine eksperter på saken – for å se om bedriften er levedyktig. Stålverket har i flere år gått med underskudd. LO råder de ansatte om å vurdere økonomien nøye.

– LO-ekspertene er tallknusere av høy rang, så får vi se hva resultatet blir. Det kan være at dette er i grenseland, og da er det en fare for at de ansatte tar en kjangs, sier Hansen.

Kjøpte seg opp i Rosenberg

Det er ikke nytt at ansatte kjøper seg opp i sin egen bedrift. I 2003, da Kværner skulle selge Rosenberg Verft i Stavanger, kjøpte LO-klubben ved verftet 12,9 prosent av aksjene for fire millioner kroner, skriver Stavanger Aftenblad. Dette for å sikre at bedriften ikke skulle bli nedlagt.

Investeringen skulle vise seg å bli svært lønnsom, for da Rosenberg igjen ble solgt i 2007, til Bergen Group, solgte de ansatte sine aksjer for cirka 90 millioner kroner – 84 millioner mer enn de kjøpte for fire år tidligere.