Hopp til innhold

Danske lærere løser bemanningskrise i skoler og barnehager

Sandnes kommune har reist til Danmark for å lokke danske pedagoger med jobb, god lønn og norske fjell. Dermed håper de å unngå bemanningskrise til våren.

 Vanessa Ronaldsen

Andrea Herland og Tiril Halvorsen har blitt godt vant med voksne dansker i Sandvedhaugen barnehage i Sandnes. Her det Vanessa Arnoldsen som får fart på husken.

Foto: Benedicte Rottem / NRK

– Aperumpe er salami på dansk.

Er det sant?

– Ja, for det har Søren sagt.

Andrea Herland og Tiril Halvorsen har blitt godt vant med voksne dansker i Sandvedhaugen barnehage i Sandnes.

I barnehagen jobber det nå sju danske pedagoger. Denne uken er styrer Ingrid Andersen på Jylland for å rekrutterer flere. I Sandnes vil det i løpet av våren være 60 ledige stillinger for pedagoger som kommunen sliter med å fylle. I Danmark går mange i denne yrkesgruppen arbeidsledige.

Lokker med jobb, god lønn og norske fjell

– Det er selvfølgelig dyrt å bo i Norge, men den pakken Sandnes presenterer høres veldig spennende ut.

Det sier Richard Bechmann til den danske TV kanalen TV2 Nord.

Ingrid Andersen

Styrer i Sandvedhaugen barnehage, Ingrid Andersen, er denne uken i Danmark for å rekruttere førskolelærere. Bildet er fra Dansk TV2 sin reportasje om nordmennene som er «på rov» på Jylland.

Slik ser det ut når Sandnes kommune sin jakt på pedagoger presenteres på dansk TV2

Han har søkt på 52 stillinger hjemme i Danmark uten å få napp. Nå har han vært på møtet med delegasjonen fra Sandnes som lover jobb i Norge.

Ifølge TV2 Nord lokker nordmennene med gull og grønne skoger, og med fjell.

– Vi er et folk som trives med å være ute. Små barnehagebarn skal opp på en fjelltopp, sier Ingrid Andersen til de danske pedagogene under en presentasjon i Ålborg denne uken.

På veggen vises et bilde av en barnehageklasse på Ulvanuten, med utsikt over Gandsfjorden, Dalsnuten og halve Nord-Jæren i bakgrunnen.

– I fjor fikk vi med oss 16 pedagoger

Da NRK snakket med Andersen, var hun og tre kolleger på vei fra Ålborg til Hjørring på Nord-Jylland for å hente hjem førskolelærere og lærere til ledige stillinger i Sandnes kommune.

– Det går veldig bra. Det er tredje året vi er her nede nå fra Sandnes kommune. I fjor fikk vi med oss 16 pedagoger. Når er vi på vei til Hjørring for å presentere tilbudet vårt, så vi vet ikke hvor mange vi får med oss denne gangen, sier hun.

ulvanuten, dansk TV

Bildet av unger på Ulvanuten, høyt over Gandsfjorden brukes for å lokke de danske pedagogene til Sandnes.

Andersen, og de tre kollegene hun reiser sammen med, opplever at stemningen blant de danske pedagogene er svært positiv når det gjelder mulighetene for å jobbe i Sandnes.

– Den pedagogikken som drives i Danmark ligner veldig på den norske. Der er overflødige pedagoger i Danmark. Barnetallet har gått ned, og både nyutdannende og de med noen års erfaring sliter med å få arbeid. Da søker de til Norge for å få den erfaringen, sier Andersen.

– Jeg forstår nesten ingenting

Vanessa Arnoldsen

Vanessa Arnoldsen dro fra Danmark for å jobbe i Sandnes fordi hun ønsket nye utfordringer i et nytt land.

Foto: Benedicte Rottem / NRK

– Jeg valgte å flytte til Norge fordi jeg er nyutdannet pedagog. Derfor trenger jeg nye utfordringer og et nytt land.

Det forteller Vanessa Arnoldsen mens hun gir fart på husken der Andrea og Tiril har satt seg godt til rette. De to jentene har fått med seg at Vanessa ikke snakker Sandnes-dialekt.

– Jeg forstår nesten ingenting, sier Tiril.

– Ordet rart betyr noe helt annet på dansk. Der betyr det deilig, men her betyr det merkelig. Når man har fortalt noen historier, kikker de gjerne litt underlig på meg, for tingene betyr jo ikke helt det samme, griner, for eksempel, sier Arnoldsen.

Styreren mener at språket er ikke noe problem når danskene skal jobbe med unger i Sandnes.

– Den første tiden blir det litt misforståelser, så det kan vi ha det litt morsomt med, men det går over. De som jobber hos meg nå, de snakker så å si sandnesisk, sier Andersen

– De har et godt barnesyn, som vil gagne barn i Sandnes kommune

Andersen mener at det ikke først og fremst er forventningene om den norske oljerikdommen som lokker danskene til Sandnes.

– Lønnen er litt høyere i Norge, men boligene er jo og dyrere. De får en realistisk presentasjon fra oss om dette. Vi lover dem ikke bare gull og grønne skoger, men vi lover dem at de får erfaring og at de kan oppleve et annet land enn det de kommer fra. Spesielt naturen selger vi jo inn, sier Andersen.

Det er gode erfaringer med de pedagogene som er kommet til Sandnes som gjør at kommunen nå på ny sender en delegasjon til Nord-Jylland.

– De er veldig dedikerte til sitt yrke. De er opptatt av barn, og har et godt barnesyn som vil gagne barn i Sandnes kommune.

Andrea Herland og Tiril Halvorsen

Andrea Herland og Tiril Halvorsen er storfornøyd med forsterkningen i barnehagen.

Foto: Benedicte Rottem / NRK