– Ein er sjølvsagt heilt tom etter ein dag som dette, men det kjennest veldig godt, seier Pettersen til NRK etter sigeren.
I Tallinn konkurrerte fredag nokre av Europas beste kokkar om den prestisjetunge sigeren i Bocuse d'Or Europa.
I spissen for det norske laget er Christian André Pettersen. Han vann konkurransen også i 2018.
I fjor tok han bronse i verdsfinalen i Lyon. Etterpå måtte Pettersen innrømme at han var litt skuffa. Så då prøver han på ny. Og først måtte han altså gjennom Europa-nålauget på ny.
– Vi hadde satsa på nokre rettar vi ikkje var sikre på at ville bli aksepterte, seier han.
– Når tenkte du at sigeren var i boks?
– Då Danmark blei ropt opp på andreplass, så visste eg at vi tok gullet, seier bodøværingen.
Koronaprega tevling
I meisterskapen konkurrerer 16 av dei beste kokkane i Europa. Dei ti beste får dra til verdsmeisterskapen i Lyon i 2021. Pettersen var ikkje trygg på sigeren på forhånd, fortel han i etterkant, med pokalen i handa.
Dei tre andre i den norske kvartetten som henta heim gullet er commis, altså assistent, Even Strandbråten Sørum, trenar Gunnar Hvarnes, og president i Akademiet for Bocusekokker, Tom Victor Gausdal.
Sverige tok bronse i eit arrangement prega av smittevernreglar.
Med munnbind på dei fleste i lokalet, og utan publikum på tribunen.
Sat spente i Sandnes
Bodøværingen har vore kjøkkensjef på restauranten Mondo i Sandnes. Ein spent heiagjeng med norske flagg og kubjøller venta på svaret frå juryen.
– Ein veit ikkje før ein veit, men det ser bra ut, seier kollega og trenar av Pettersen, Rasmus Skoglund.
Då Danmark tok andreplassen, fann dei fram champagnen.
– Kva gjer at gjer at Christian vinn, om han blir ropt opp no?
– Eg trur det er det at vi våga å lage ein annleis fiskerett, seier Skoglund.
Og Noreg og Christian André Pettersen får namnet sitt ropt opp. Jubelbrølet er overdøyvande både på straumen frå Tallinn og i Sandnes.
Siktar på å vinne
Ellen Therese Ims er sambuaren til gullvinnar Pettersen. Ho fortel at det krev ufatteleg mange timar med intens øving før ein slik konkurranse.
– Men denne gongen fekk eg lov å vere med, så for min del har det vore heilt supert, ler ho.
Fjorårets bronse gjer at Noreg er landet som har vunne flest medaljar for maten sin i Bocuse d’Or. Sidan oppstarten i 1987 har Noreg no vunne fem gull, tre sølv og tre bronsar.
Dei skandinaviske landa er dominerande i Bocuse d'Or, med Danmark som fjorårets VM-vinnar, og Sverige og Noreg på andre- og tredjeplass.