Hopp til innhold

– Svarthalespoven trives når bøndene slår gresset

Svarthalespoven har i lang tid vært rødlistet og hindret bøndene på Jæren å ta en tidlig slått. Nå er vernet opphevet, og bøndene mener det er til bonde og fugls beste.

Svarthalespove

Svarthalespoven er fortsatt utrydningstrua, men regjeringen nekter ikke lenger bøndene å slå gresset der den hekker.

Foto: Silje Bråstad/NRK

– Politikerne skjønte etter hvert at det ikke går an å drive gård når man ikke får høste avling, sier bonde Kjell Harald Horpestad.

Siden 2011 har han og de andre bøndene på Jæren kjempet for å få fjernet forskriften som hindrer tidlig slått på 20 til 30 mål per svarthalespovepar. I år gikk det gjennom. Den 7. mai fjerna regjeringen fuglen svarthalespove som prioritert art, og bønder i Klepp som de siste fire årene ikke har fått lov å slå graset før 15. juli, kan slå når de vil.

Fuglen svarthalespoven har i lang tid vært rødlista og hindra bøndene på Jæren å ta en tidlig slått. Men nå er ikke fuglen lenger på rødlista

VIDEO: Svarthalespoven hekker i gresset på jordene på Jæren. Det kan være livsfarlig når bøndene vil slå før hekketid.

– Flere fugleunger når bøndene får slå

Men Horpestad understreker at det ikke er et endetidstegn for det utrydningstrua fuglen. Han har nemlig full kontroll på hvor svarthalespoven oppholder seg, og mener de dermed klarer å berge den sjeldne arten.

Kjell Harald Horpestad

Klepp-bonde Kjell Harald Horpestad er glad for at svarthalespoven ikke stanser tidligslåtten.

Foto: Silje Bråstad / NRK

– Leveområdet til svarthalespoven er faktisk avhengig av at bøndene driver på den måten vi gjør her. Og hvis vi tar hensyn når vi slår er mange reddet, sier han.

– I 2011 da forskriften ble innført kom det ingen nye svarthalespover på vingene. Da var en tredel av redene runder fylkesmannens beskyttelse, men det hjalp ikke likevel. Året etter, da bøndene fikk slå med dispensasjon, kom det 14 fugleunger på vingene, legger han til.

Skal overvåkes av Fylkesmannen

Fylkesmannen skal fortsatt overvåke svarthalespovebestanden på Jæren.

– Vi hadde jo håpt at den flyttet seg til litt andre plasser, men det er ikke mulig å bestemme over den. Vi skal følge med, og se hvordan utviklingen blir, og prøve å ta vare på dem. Hver eneste vellykket hekking er en liten seier, sier Per Kristian Austbø, miljøvernsjef hos Fylkesmannen i Rogaland.

Kjell Harald Horpestad på Klepp og resten av bøndene på Jæren er glade over å endelig bli hørt.

– Det har blitt en veldig god historie. Vi håper miljøbyråkratene har lært noe av dette, og snakker med bøndene før de iverksetter tiltak, som kanskje blir mot sin hensikt, sier Horpestad.

Svarthalespove

Svarthalespoven trives på Jæren, og hekker i gresset hos bøndene.

Foto: Silje Bråstad/NRK