– Her pleier vi å ha inne 22.000 kyllinger om gangen, sier bonde Kai Petter Flesjå, mens han viser rundt i kyllinghuset på gården sin på Finnøy.
Men nå står hele huset tomt – og det blir en stund til det kommer nye kyllinger inn.
– Nå skal det stå tomt til vi får nye kyllinger inn 28. mars. Vanligvis pleier det å gå 14 dager mellom hver gang vi får inn nye, sier han.
Og færre kyllinger i hus betyr mindre penger inn for bonden.
– Det er logisk tapte inntekter. Vi får en reduksjon på 29.000 kyllinger, og det kan gå enda mer ned.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Merker brå endring i markedet
Lisa Breiland driver produksjon av rugegg på nabogården. Som styremedlem i Rogaland Bondelag kjenner hun næringa godt, og har merka en brå endringa i markedet.
– Det har jo vært et medietrykk om antibiotikaresistens, men jeg har også et inntrykk av at kjedene nå kjører kampanjer for å vinkle salget sitt over på fisk, sier hun.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Kyllingsalget ned 15 prosent
Ifølge Nortura blir nedgangen i kyllingsalget i år på 15 prosent, og den kommer etter år med gode tider:
– Det er ikke så lenge siden at det faktisk var litt manko og vi trengte flere hus både til rugegg og kylling. Folk bygget, og så ble det bråstopp. Nå sitter produsentene igjen med regningen, sier Breiland.
– Det er klart, sånn er livet. Folk må få velge sjøl hva de skal spise. Jeg ønsker jo at de skal spise kylling, mens fiskerne mener at de skal spise fisk, sier bonde Kai Petter Flesjå.