Hopp til innhold

Folk tenker på miljøet, og vil bli birøktere

Mens tallet på bier i verden går ned, blir det stadig mer populært å være hobby-birøkter her hjemme.

Birøkter-boom i Rogaland

Mens tallet på bier i verden går ned, blir det stadig mer populært å være hobby-birøkter her hjemme.

– Det har vært veldig fokus på miljø og biedød i verden, mangel på bier. Oppmerksomheten i media har gjort at folk har begynt å tenke litt i de baner. Det er mange som har en miljøinteresse og ønsker å ta vare på naturen, sier Morten Svanes, som er leder av Rogaland birøkterlag.

Jærbladet skriver at birøkterlaget må sette opp ekstra kurs i sommer for å dekke etterspørselen. I fjor var det ti kurs, i år er det over 40.

I hver bikube hos Morten Svanes befinner det seg rundt 60 000 bier. Hvor mye honning han får ut av en slike kube varierer.

– Det varierer etter vær og vind. Vi regner med at vi gjerne får rundt 30 kilo i gjennomsnitt på ett år, men det kan være opp i hundre kilo i de supre årene, sier han til NRK.

Bikube

I en bikube produseres det i gjennomsnitt 30 kilo honning på ett år.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det kribler litt i magen

Akkurat nå har Svanes rundt 20 birøkter-elever i hagen i Stokka i Stavanger. Han venter flere i løpet av sommeren.

– For noen år siden var det vanskelig å få tak i nye birøktere. Vi annonserte kurs, og klarte kanskje å få mellom fem og ti. Nå har vi ikke annonsert, og vi har hatt 40 personer på kurs i vinter, sier Svanes.

Han forteller at det alltid er spennende å ta på seg beskyttelsesdrakten og åpne en av bikubene.

– Det er spennende å se hvor mye honning det er. Det kribler litt i magen. Honning er en ting, men så er det utvikling i bikuben. Hvordan det ser ut, om det er orden, sier Svanes.