Hopp til innhold

Roper varsko til kunder med fleksilån

– Betal ned på lånet ditt! Det er den klare beskjeden fra banksjefene i SR-Bank. De mener det er for mange som har såkalte fleksilån, og som lar være å betale avdrag på huslånet sitt.

SR-Bank

SR-Bank-direktør mener det haster for kunder med fleksilån.

Foto: NRK

– Nå er det på tide å øke egenkapitalen i boligen. Personer med fleksilån har ikke krav om nedbetaling, og det er opp til den enkelte selv. Vi råder folk om å betale ned på gjelda si nå, sier Oddvar Rettedal, banksjef i SR-Bank.

Galopperende prisvekst i boligmarkedet har gjort at folk har stor sikkerhet i boligen sin, men nå flater veksten ut. Det er usikkert hvordan økonomien og lønnsutviklingen blir de nærmeste årene.

– Vi er ikke kun bekymra for folk med fleksilån, men til alle som har lån. Vi har vært gjennom en periode med sterk vekst, økning i boligpriser og lave renter. mange har dermed en betydelig gjeld, og det kan være lurt å betale ned på den, sier Rettedal.

Oddvar Rettedal

Banksjef i SR-Bank, Oddvar Rettedal, advarer kunder som har fleksilån.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

Ikke like populært med fleksilån

Gjennomsnittslånet i SR-Bank er nå på 1,8 millioner kroner, og mange har såkalte fleksilån hvor de selv velger om de vil betale ned på lånet hver måned. På det meste hadde fire av ti fleksilån.

– Fleksilånene var veldig populære i 2008 og 2009, forteller Rettedal.

Nå har andelen med fleksilån sunket til tre av ti. Det er færre kunder som skaffer seg dette lånet.

– Noen kunder har opplevd at det har vært vanskelig å betale ned på fleksilånet sitt, mens andre ser det som en god mulighet til handlefrihet, sier han.

Flere søker råd i banken

Rettedal frykter for konsekvensene dersom det blir nedgangstider i økonomien.

– I slike tider er det fornuftig å ha mindre gjeld. Dersom huset må selges, er det viktig at det er mindre gjeld enn verdien på huset, sier han.

Bankene opplever at det er nye økonomiske tider. Flere arbeidsledige kommer til bankene for å be om råd.

– Det er flere som har fått varsel om oppsigelser og trenger hjelp med økonomien. Vi har flere henvendelser enn det vi hadde for en tid tilbake, sier Rettedal.

– Hvilke råd gir dere for tiden?

– Det er viktig å regne ut hvordan den økonomiske situasjonen kan bli i årene framover. Vi ser på ulike sparetiltak for de ulike familiene, og ber dem passe på at inntektene står i forhold til utgiftene, sier banksjefen.

Kaller utspillet skremselspropaganda

Sjeføkonom Reid Krohn Pettersen i Norsk familieøkonomi mener SR-Bank bommer. Han tror ikke denne gruppa med gjeld er mest utsatt.

– Fleksilånskundene er de personene som har fått lån med bakgrunn av at de har en solid økonomi. Bankene stoler på at de kan håndtere lånet sitt på en forsvarlig måte, det er derfor de har fått denne friheten med å betale avdrag når det passer best, sier han.

– Jeg er forundra over at banken driver skremselspropaganda mot det som kanskje er noen av de beste kundene de har, legger han til.

Reid Krohn-Pettersen

Reid Krohn-Pettersen i Norsk familieøkonomi.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Bekymra for de yngste lånekundene

Krohn Pettersen mener dessuten at mange fleksilånskunder ofte har en god del penger på bok.

– Jeg er mer bekymra for de nyetablerte. Denne gruppa har ofte fått lån med avdragsfrihet, sier han.

Opptil 17 prosent av dagens lånekunder har avtale om å slippe å betale avdrag over en viss periode. Mange av disse er unge personer i etableringsfasen. Med dagens lave renter mener sjeføkonomen at disse lånekundene burde begynte å betale på avdragene sine.

– Som regel er det denne gruppen i befolkningen som lider mest når industrien begynner med sine permitteringer, sier Krohn Pettersen.