Hopp til innhold

Skulle skape trygghet - har ikke virket på åtte år

Åtte år etter at kameraet som skal beskytte trehusbebyggelsen i Stavanger sentrum ble installert, er det fortsatt ubrukelig. – Et feilslått prosjekt, innrømmer kommunen.

Varmesøkende kamera

Kameraet skal beskytte trehusbebyggelsen i sentrum, men virker ikke.

Foto: Helge Hundeide/Frode Evje / NRK

– Dette er et prosjekt som har slått feil. Det har kostet oss mye penger, og vi må dra lærdom av det og sørge for at et eventuelt nytt kamera blir bedre, sier rådgiver Stig Wathne i Stavanger kommune.

Åse Marie Noer

Åse Marie Noer i Foreningen Gamle Stavanger er urolig uten fungerende kamera.

Foto: Marte Skodje / NRK

I 2003 investerte kommunen i et varmesøkende kamera som skulle beskytte den verneverdige trehusbebyggelsen i sentrum. Kameraet hadde en prislapp på 500.000 kroner, men åtte år senere er det fortsatt ikke tatt i bruk.

Kameraet skulle gi en ekstra sikkerhet mot brann, men har skapt mer bekymring og stress, mener Foreningen Gamle Stavanger.

– Det er helt ufattelig at det ikke har virket på åtte år. Med stormen og uværet vi har hatt i det siste, kan en brann lett spre seg fra hus til hus. Det ville betydd mye for sentrum å ha dette kameraet i orden, sier leder for foreningen, Åse Marie Noer.

Kan bli byttet ut

Ståle Fjeldberg

Ståle Fjeldberg i brannvesenet.

Foto: Marte Skodje / NRK

Brannvesenet har ingen forklaring på hvorfor kameraet ikke fungerer.

– Vi har forsøkt å reparere det, og har brukt mye tid på å få det i gang. Det ser ut til at det er en teknisk svakhet ved kameraet, sier avdelingsleder i Brannvesenet Sør-Rogaland, Ståle Fjeldberg.

Han ser ikke bort ifra at løsningen blir å bytte ut det nærmest ubrukte kameraet med et nytt.

– Teknologien går videre. I Trondheim har de andre løsninger, og vi må vurdere om vi skal bytte kameraet ut med en annen type, sier Fjeldberg.

Ser til Trondheim

I Trondheim er den gamle trehusbebyggelsen over Møllenberg overvåket av fem kameraer. Fire termiske og ett vanlig kamera varsler automatisk 110-sentralen om de registrerer områder eller gjenstander som holder unormalt høy temperatur.

Ved sentralen kan de deretter zoome seg inn 36 ganger, og avsløre om det er fare på ferde. Stig Wathne forteller at Stavanger kommune allerede har vært på studietur og sett på kameraene som er installert i Trondheim.

– Det har skjedd så mye de siste årene, og produktene er mye bedre i dag enn for åtte år siden. Det er klart vi kan dra nytte av Trondheims erfaringer, sier Wathne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Storbrann i Stavanger

En brann kan spre seg fort mellom trehusbebyggelsen i Stavanger sentrum. Bildet er fra en brann i januar i fjor.

Foto: Jan Rune Berge

Vurderes onsdag

Onsdag skal kommunen i samarbeid med brannvesenet vurdere om det varmesøkende kameraet skal byttes ut. Utfallet kan bli at kameraet blir fjernet.

– Det vi har er gammelt, og det står på vår agenda å få byttet det ut. Vi kan ikke ha noe vi ikke kan stole på, sier Stig Wathne.

– På denne tiden synes jeg det er nødvendig. Når jeg hører om branner rundt omkring, støkker jeg. Man må kunne føle seg trygg på dette, sier Åse Marie Noer.