Hopp til innhold

Advarer mot mangel på spesialsykepleiere

Sykehusene i Norge mangler spesialsykepleiere, noe som kan ramme pasientene, advarer Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Mann i sykeseng sykepleier

Svært mange spesialsykepleiere kommer til å gå av med pensjon de neste 10–15 årene, det er ikke en ideell situasjon ifølge NSF.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Solveig Kopperstad Bratseth

Solveig Kopperstad Bratseth, nestleder i NSF.

Foto: Norsk Sykepleierforbund

– Vil ventelistene øke, vil flere stå i operasjonskø, fordi vi ikke har anestesi-, operasjons- eller intensivsykepleiere? sier nestleder Solveig Kopperstad Bratseth i NSF til NRK.

Gjennomsnittsalderen for spesialsykepleiere er drøyt 48 år, viser en ny undersøkelse utført av Analysesenteret. I årene som kommer, vil mange gå av med pensjon i samme periode, samtidig som det er vanlig å gå av med pensjon tidligere enn aldersgrensen i yrket.

– Det er en slitsom jobb å ha. Vi har mange tunge løft og det er ofte ganske stressende situasjoner å være i. Vi ser at noen velger å redusere stillingen sin, eller gå av med pensjon litt tidligere, sier Sigbjørn Flatland, som er intensivsykepleier ved Oslo universitetssykehus.

50 prosent over 50 år i Stavanger

De som går av med pensjon er ofte vanskelige å erstatte. NSF er bekymret for at det kan gå utover pasientsikkerheten.

I dag utdannes 500 spesialsykepleiere i året, som er kravet fra norske myndigheter. Det er ikke er nok for å fylle behovet, mener Bratseth.

I Helse Stavanger er rundt 50 prosent av spesialsykepleierne over 50 år, og helseforetaket har manglende ledige stillinger, både faste og vikariat.

48 % av spesialsykepleiere i Helse Stavanger HF over 50 år

Tabellen viser at

Foto: Helse Stavanger

– I Stavanger har en slitt over lengre tid. Det er intensivsykepleiere det har vært størst mangel på, og det er utfordrende i forhold til å få hjulene til å gå rundt og sikre god pasientbehandling, sier Nina Horpestad, som er leder i Norsk Sykepleierforbund i Rogaland.

Kommunikasjonsproblemer

Nina Horpestad

Nina Horpestad er leder i Norsk Sykepleierforbund i Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– NSF ser at det er mye bruk av vikarbyrå og overtid, sier Horpestad.

Hun er enig med Bratseth om at situasjonen er grunn nok for å uroe seg.

– Jeg har vært bekymret for Stavanger lenge. Sykepleierne på intensivavdelingen forteller at de før gjerne hadde hjelp fra Sverige og Danmark, slik at de kunne kommunisere. Men nå er Europa nedslagsfeltet, og da blir ofte språket en utfordring, sier hun.

27 ledige stillinger på SUS

Hun mener mye må gjøres for å forbedre situasjonen. Å sikre nok utdanningsplasser er et viktig element, samtidig som arbeidsvilkårene må være gode og lønn må stå i forhold til kompetansen til sykepleierne.

– Det må være et samarbeid med utdanningsstedene og foretakene. Sistnevnte har nok hvilt seg litt på at de regnet med at dette skal gå greit, sier Horpestad.

Hans Tore Frydnes

Hans Tore Frydnes, fungerende administrerende direktør på SUS.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Stavanger universitetssjukehus (SUS) har for tiden 27 ledige stillinger til spesialsykepleiere.

– Vi holder alle avdelingene oppe med god kvalitet. Dessuten jobber vi hele tiden for å se på hvordan vi kan legge ting til rette på best mulig måte, sier Hans Tore Frydnes, som er fungerende administrerende direktør på SUS.

Sykehusene i Norge mangler spesialsykepleiere, noe som kan ramme pasientene, advarer Norsk Sykepleierforbund (NSF).

SE VIDEO: Linn Christina Aalefjær er spesialsykepleier. Et yrke hun stortrives i.