Hopp til innhold

Betalte 12000 kroner for falsk kunst

Per Christian og Cecilie Hauge kjøpte bilder til 12.000 av det de trodde var israelske kunststudenter. Så fant de maleriene på nett til 400 kroner.

kunsttyveri

Her blir falske kunstselgere i Stavanger fotografert. Bildet er fra tidligere i vår. Nå advares det på ny mot falsk kunst på markedet.

Foto: Morten Nesvik

– Jeg var i utgangspunktet skeptisk, men de virket veldig profesjonelle. I et annet land ville nok alarmbjellene begynt å ringe, sier Per Christian Hauge.

Familien Hauge hadde akkurat parkert bilen hjemme på Madla i Stavanger søndag kveld, da en jente i 20-årsalderen kom bort til dem.

– Hun var søt og utrolig hyggelig. Hun sa hun var kunststudent i Israel, og ville vise frem maleriene sine, forteller Cecilie Hauge.

Ekteparet slapp den unge jenta inn i stua, hvor hun ble i flere timer. Hun ringte også en venn, som kom for å vise hvor i hjemmet bildene kunne plasseres.

Når du får summet deg, er det plutselig ting som ikke stemmer.

Cecilie Hauge

– Det var stilige oljemalerier, og de var veldig flinke til å se hva som passet inn hos oss og ikke. De virket supertroverdige, sier Hauge.

Masseprodusert i Kina

Kunstsvindel

Per Christian og Cecilie Hauge tok bilde av maleriene de hadde tenkt å kjøpe.

Foto: Privat

Ekteparet plukket ut syv bilder, til en samlet sum av 12.800 kroner. De ba om én ukes betalingsutsettelse, som ikke var et problem for kunstselgerne.

Etterhvert begynte imidlertid ting å skurre for Cecilie Hauge.

– Når du får summet deg litt, er det plutselig ting som ikke stemmer. Jenta husket for eksempel ikke navnet på skolen hun gikk på, sier Hauge.

Derfor satt de seg ned ved datamaskinen for å se om de kunne finne mer informasjon om de israelske kunststudentene.

– Det viste seg at kunstselgere fra Israel hadde vært rundt på dører i USA og Australia og lurt folk der. Også en mann i Bergen hadde blitt lurt av slike selgere, forteller Hauge.

På en kinesisk nettside fant ekteparet nøyaktig de samme bildene, til den nette sum av 400 kroner.

– Vi kunne altså betalt over 12.000 kroner for syv bilder som ikke er verd mer enn 400. Jeg følte meg litt idiot, sier Cecilie Hauge.

Fått flere anmeldelser

Hun ringte politiet, som har mottatt flere anmeldelser på de angivelige kunststudentene.

Ekteparet ringte straks til selgerne, og fikk annulert kjøpet. Naboene betalte imidlertid kontant, og sitter igjen med flere malerier som ikke er verd mer enn et par hundrelapper.

– Gutten var så frekk at han kom tilbake for å hente bildene da vi ringte og avslørte dem. Han visste plutselig ingenting, og sa det ikke var hans bilder, sier Per Christian Hauge.

Han blir både provosert og oppgitt over de unge svindlerne.

– De var her i flere timer, lekte med ungene våre og var utrolige hyggelige. Når du skjønner at de lyver deg opp i ansiktet og misbruker tilliten din, blir du provosert. Samtidig synes jeg litt synd på dem, sier Hauge, som håper at ikke flere lar seg overbevise av de hyggelige selgerne.