Hopp til innhold

– Sammenslåing er ingen «kvikk fiks»

Vindafjord og Ølen har vært en kommune siden 2006, men fremdeles har ikke sammenslåingen «landet helt». – Det tar lang tid, er beskjeden til kommunalministeren.

Ølen sentrum

Ølen lå frem til 2006 i Hordaland, og var sin egen kommune. Nå er Ølen (bildet) et tettsted i Vindafjord kommune, og den sammenslåtte kommunen ligger nå i Rogaland.

Foto: Ola Sørensen

Ole Johan Vierdal er ordfører i Vindafjord kommune

Ole Johan Vierdal tror noen kommuner egner seg for sammenslåing, men at det til syvende og sist dreier seg om følelser.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner er kommunalminister, men han vil ikke tegne et nytt kommunekart. Det må kommunene gjøre selv.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK
– Det har vært en suksess det vi har gjort, men det er ingen kvikk fiks. Det er mye jobb som skal til, sier ordfører i Vindafjord, Ole Johan Vierdal (Sp).

Han styrer kommunen som en gang var to separate kommuner, i tillegg til at de lå i hvert sitt fylke.

Men i 2006 fant arbeiderpartikommunen Vindafjord og senterpartikommunen Ølen sammen. Og resultatet ble nye Vindafjord kommune, Ølen ble en del av Rogaland, og kommunen fikk senterpartiordfører.

– Ikke i boks

Åtte år har gått, og selv om den konkrete prosessen tok nesten tre år å gjennomføre, er den følelsesmessige prosessen vanskeligere å lande.

– Helt i boks er vi vel kanskje ikke, det er jo ikke statisk, så vi kan vel ikke si at vi er helt i mål. Men stort sett, sier Vierdal.

Og nettopp det med tid, og villighet, er beskjeden han vil gi videre til kommunalministeren. For selv om to eller flere kommuner vil slå seg sammen, så er det mye som må klaffe. Men dette er ikke noe hastverksarbeid, mener kommunalminister Sanner.

Han understreker at Stortinget kommer med sitt forslag i 2017, og at de konkrete sammenslåingene vil skje innen januar 2020 (ekstern lenke). Det viktigste er at kommunene selv finner ut hva de vil.

– Dette er en diskusjon som må tas lokalt. Men det er interessant at det er et klart flertall for at egen kommune skal slås sammen med en nabo. Det viser at reformen er overmoden, sier han.

Men ifølge en meningsmåling Aftenbladet har fått utført, er det unntak. I byregionen Sandnes–Stavanger er det ingen stor iver fra Sandnes sin side for å bli en større kommune sammen med Stavanger. Men Sanner vil ikke gå inn i diskusjonen om det da skal brukes tvang for å få en løsning.

Tror færre grenser er løsningen

Rogaland

Rogaland har i dag 26 kommuner, men mange av de er veldig små. Helt nord finner man Vindafjord som frem til 2006 var to kommuner, hvor den ene var i Hordaland.

Foto: Kart: SSB/Statens Kartverk

BI-professor Torgeir Reve har tidligere uttalt at det kun er behov for to til tre kommuner i Rogaland, og det tror han gjelder flere fylker. Han tror næringsutviklingen langs Vestlandskysten er avhengig av både færre ferjer og færre grenser.

– Det er jo klart at det er en fordel med en felles tekning rundt regionen. En region er et felles arbeidsmarked med felles næringsstruktur, og da gjelder det å ha færrest mulig grenser innad.

– Men tror du det kan bli snakk om tvang for å viske ut grensene?

– Det gjenstår å se, nå har kommunene muligheten til å tegne kartet selv, og tar de ikke den, så er det nok andre som vil tegne for dem, sier Reve.

Ordfører Vierdal i kommunen som en gang lå både i Hordaland og Rogaland, har derimot liten tro på at byområder som Sandnes-Stavanger og Haugesund-Karmøy finner frivillig sammen.

– Jeg tror de sliter mer der. Det er følelser det går på til syvende og sist, og jeg har nok ikke troa på at de største kommunene kommer til å finne sammen. Det er nok de små kommunene det vil gjelde, sier han.

– Dere er jo fremdeles en liten kommune med under 9.000 innbyggere. Tror du dere slår dere sammen igjen?

– Det er jo ingen garantier for at vi slipper unna, men vi synes jo vi er store med 9.000 innbyggere. Men det er jo ingen kommuner som er freda, avslutter ordføreren, før han gir Sanner den usminkede sannheten om kommunesammenslåing.