Hopp til innhold

– Velg yrkesfag

Over helga går fristen ut for å søke plass i videregående skole. LO vi ha flere tiendeklassinger til å velge yrkesfag.

Markus Berge

Yrkesfag og jobberfaring i lærlingperioden kan være like lærerikt og åpne like mange dører som studiespesialisering tror LO. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Var det hode eller hjertet som gjorde at du valgte studiespesialisering?

– Da tenkte jeg med hodet.

På kontoret til rådgiveren ved Revheim ungdomsskole diskuterer elevene hva de skal søke. Mandag går fristen ut for å søke plass i videregående skole.

– Yrkesfag kan gi åpne dører

Studiespesialisering er ofte mest populært, men distriktssekretær i LO Rogaland, Øystein Langholm Hansen, mener at verden ligger åpen også dersom elevene velger yrkesfag.

Øystein Hansen

Øystein Hansen i LO snakker varmt om yrkesfag.

Foto: Arild Eskeland

– Det rapporteres inn en større mangel på fagarbeidere enn på ingeniører, selv om det er ingeniører vi hører om, sier Langholm Hansen.

Og han får støtte av rådgiver Margareth Laundal Skretting ved Revheim ungdomsskole. Hun tror mange har et litt uriktig bilde av de ulike valgmulighetene.

– Jeg er litt redd for at en del foreldre har en oppfatning av at hvis du velger studiespesialisering så har du alle dører åpne, og at de ikke har skjønt det med påbygg, og at man har mulighet for å studere videre også etter yrkesfag.

Valgte bort elektro

Elevene Sander Vindseth og Vegard Høiland i tiende klasse på Revheim ungdomsskole har begge sansen for elektrofag. Den interessen kom mest da de besøkte bedrifter og skoler og fikk prøvd seg på området.

– Jeg vurderte elektro etter at jeg hadde hospitert på jobben til pappa. Det var fordi det var et mye videre yrke enn jeg hadde trodd, altså ikke bare å skru opp lyspærer og koble ledninger, sier Vindseth.

Men likevel endte begge opp med å velge studiespesialisering. Og det er troen på at det gir flere muligheter som er årsaken. Og at det er foreldrene som har påvirket i den retningen er de ikke enige i.

– Nei, jeg har valgt selv, og jeg har alltid sett frem til studiespesialisering, svarer de nærmest i kor.

For Langholm Hansen er det viktig å påpeke at ikke alle passer til å ta en akademisk utdannelse, og at det rett og slett er noen som er bedre på andre typer jobber.

– Ikke alle passer til å ta en akademisk utdannelse, mange er praktikere.