Hopp til innhold

Kystverket: – Oljesølet kommer fra opphogging ved AF Decom

Kystverket sin beredskapssentral slår fast at oljesølet i Vatsfjorden likevel stammer fra Statfjord C-lastebøya som skal hogges opp ved AF Decom.

Vatsfjorden

Fiskere mener oljefilmen i Vatsfjorden kommer fra AF Decoms opphoggingsaktiviteter like ved. Til høyre i bildet ser man lastebøyen fra Statfjord C.

Foto: Sigbjørn Langhelle

På fredag meldte fiskere fra om oljefilm av en betydelig størrelse i Vatsfjorden. AF Decom avviste at utslippet kom fra Statfjord C-lastebøya som skal hogges opp ved AF Decom.

I går slo Kystverket sin beredskapssentral fast at oljesølet likevel stammer fra lastebøya.

– Det er mye som tyder på at utslippet kommer fra lastebøyen til Statfjord C som de hogger opp i området, sier vaktleder ved Kystverket, Steinar Gyltnes.

Varslet ikke Kystverket om utslippet

Kystverket er myndigheten som har med akutte utslipp å gjøre. Utslippet ble dokumentert med bilder og video.

– På fredag fikk vi rapportert inn utslipp i Vatsfjorden. Da fikk vi bilder tilsendt av utslippet i området, sier Gyltnes.

Oljesøl i Vatsfjorden 16.11.

VIDEO: Oljesøl i Vatsfjorden fredag.

Kystverkets beredskapssenter vurderte utslippet til å være en såkalt true colour-forurensning, som er alvorligere enn blue shine. De karakteriserte utslippet som betydelig og anslo at det dreide seg om flere hundre liter med oljesøl, og kanskje enda mer. Likevel ble de ikke varslet om utslippet, slik kravet er.

– Varslingsforskriften sier at en skadevolder skal rapportere til nærmeste 110-sentral i forhold til akutte forurensningsutslipp. Det er det vi etterspør i redegjørelsen, hvorfor de ikke har fulgt varslingsforskriften, sier han.

Statoil avviste sammenheng

I går avviste også Statoil at oljesølet i Vatsfjorden kommer fra opphoggingen av lastebøyen fra Statfjord C.

– Vi oppdaget en liten oljefilm på havflaten, men ser ikke noen sammenheng med det påståtte store oljeflaket, sa prosjektleder i Statoil, Thor Erling Haug til NRK.

– I utgangspunktet ser vi ingen sammenheng med de små oljerestene vi fant på overflaten. Vi har hatt overvåkning hele tiden siden vi så filmen på overflaten, så vi ser det ikke som sannsynlig at den kan ha lekket ut derfra uten at vi vet det, la han til.

Privatpersoner har tatt oljeprøver

Fordi det ikke ble meldt i henhold til forskriften fikk ikke myndighetene ta prøver av olja, men det er likevel fortsatt mulig å oppklare saken.

– Vi i kystverket har ikke tatt oljeprøver, men vi er kjent med at det er publikum som har tatt oljeprøver. Vi bruker slike prøver og tar oljeanalyser av utslipp for å finne match i forhold til antatte skadevoldere for å se om det er samsvar, sier Gyltnes i Kystverket.

Det er en pågående strid mellom Raunes fiskefarm og AF Decom, og flere naboer og andre som er tilknyttet fiskefarmen har ytret sterk skepsis til AF Decoms aktivitet i Vatsfjorden.