Hopp til innhold

– Nå bør du prute ned husleia

Mindre etterspørsel tvinger huseiere rundt Stavanger til å kutte prisene. Signerte du kontrakten for to år siden bør du reforhandle, melder Boligassistenten i Stavanger.

Leiligheter på Tjensvoll i Stavanger

Det er nå 809 leiligheter til leie i Stavanger på finn.no. I fjor på samme tid var det 300 færre.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Før fjorårets skolestart kunne utleierne nesten ta den prisen de ville fordi folk var desperate, men nå merker de at de må sette ned prisen, sier Halvard Bøe Hinnaland til NRK.

Sammen med Charlotte Søyland er han ansatt av Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) som Boligassistenten i Stavanger for å hjelpe studenter inn på boligmarkedet. I år er jobben litt annerledes enn i fjor.

– I fjor var det vanskelig, og mye dyrere for studenter å komme inn på det private leiemarkedet. Mange studenter måtte ta til takke med noe de egentlig ikke hadde lyst på, til en for høy pris, sier Søyland.

Det er veldig mange huseiere som trenger en liten «reality check».

Charlotte Søyland, Boligassistenten i Stavanger
Halvard Bøe Hinnaland og Charlotte Søyland

Halvard Bøe Hinnaland og Charlotte Søyland jobber for å hjelpe studentene inn på boligmarkedet.

Foto: Eirin Larsen / NRK

300 flere ledige leiligheter enn i fjor

Men i år er det nesten motsatt. Per nå er det 809 boliger til leie i Stavanger på finn.no. Ifølge Aftenbladet var det på samme tid i fjor 471 på markedet, i 2013 397 og i 2012 288 leiligheter til leie.

– Det ligger mange boliger ute, og vi håper at alle som flytter hit får mer å velge mellom. Da finner alle et sted de vil, og har råd til å bo, og vi får luket vekk de useriøse utleierne og de dårligste leilighetene, sier Søyland.

Med flere boliger på markedet og færre på jakt etter leilighet sier det seg selv at prisene må ned.

– Flere utleiere har ringt oss og spurt hvilken pris de bør legge seg på. Tidligere kunne de ta den prisen de ville fordi folk var desperate, men nå merker de at de må sette ned leien, sier Hinnaland.

Råder studenter til å reforhandle kontrakten

I år er det faktisk flere utleiere enn studenter som ringer Boligassistenten.

– Det er veldig mange som ringer, og noen prøver seg med en veldig høy pris. Da svarer vi at vi legger det inn i registeret vårt, men at de ikke kommer til å få leid ut. Det er veldig mange som trenger en liten reality check, sier Søyland.

Hun og Halvard Bøe Hinnaland er også klare for å hjelpe studenter som allerede har inngått et leieforhold, og gir gjerne råd om hvordan de bør gå frem for å reforhandle leiekontrakten.

– Markedet har endret seg, og hvis man betaler mer enn markedspris bør man absolutt snakke med huseieren om det, sier Søyland.

SiS' studentboliger på Ullandhaug

SiS har også flere studentboliger blant annet rundt universitetsområdet.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK