Hopp til innhold

FpU: – Ordføreren godtar kvinnediskriminering

Iført sjal hilste Stavangerordføreren byens muslimer før id-bønnen mandag. Som i moskeen satt mennene foran og kvinnene bak. – Skandaløst at ordføreren ikke protesterte på det, mener FpU-lederen.

Christine Sagel Helgø under feiring av id

Christine Sagen Helgø møtte det muslimske miljøet i Stavanger under feiringa av id.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Mandag morgen møtte om lag tusen muslimer til fellesbønn på Stavanger stadion. Muslimsk fellesråd i Rogaland inviterte til id-feiring, og inviterte ordfører Christine Sagen Helgø til å ønske velkommen.

Ordføreren møtte opp i lang bukse, langermet genser og iført sjal. Hun talte til forsamlingen der mennene satt foran og kvinner og barn var plassert på bakerste rekke. Det fikk leder i Fremskrittspartiets ungdom, Atle Simonsen, til å reagere.

– Å dekke seg til slik hun gjorde handler ikke om å vise respekt, men å gjøre knefall for et steinalderkvinnesyn som hører hjemme på skraphaugen, sier Simonsen.

– Godtar at de er undertrykt

– Det som er bra med at ordføreren stilte opp på dette arrangementet, er at hun viser de undertrykte kvinnene at det er muligheter for alle kvinner i det norske samfunnet til å nå helt til topps, sier Simonsen.

– Det som er trist med at ordføreren dekker seg til og hyller arrangementet, er at det sender et signal til damene langt bak bakerste rekke om at de ikke kan forvente noen drahjelp fra norske damer som har kommet seg helt til topps. Tvert imot, ved å stille opp og ikke engang kommentere det, sier ordføreren til de undertrykte kvinnene at hun godtar at de er undertrykt. Hun sier at hun også er muslimenes ordfører og ordfører for alle. Hvem skal da være ordfører for de tildekkede damene bak bakerste rad som står med blikket ned i bakken, spør han.

Simonsen kritiserte først ordførerens opptreden i Aftenbladet.

Men ingen så ned i bakken, fremholder ordføreren.

– Jeg var der, det var ikke han. Jeg snakket lenge med kvinnene. De var glade for at de skulle feire id og for at ordføreren stilte opp, sier Christine Sagen Helgø (H).

Mellom 1000 og 1200 muslimar er i ferd med å samla seg på Stavanger stadion på Eiganes. Det er Muslimsk fellesråd i Rogaland som skal markera avslutninga av ramadan med fellesbøn på stadion. Arrangementet varer frå ni til tolv måndag føremiddag.

VIDEO: Over tusen muslimer samlet seg til fellesbønn på Stavanger stadion for å markere avslutningen på ramadan. Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK.

– Ikke enig i kjønnsstrukturen

Hun mener det var en ære om å bli spurt om å få hilse muslimene under id.

– Jeg ble invitert selv om jeg er kvinnelig ordfører. Jeg er ikke enig i kjønnsstrukturen i Islam, men jeg synes det er viktig som ordfører på hylle mangfoldet i byen. Da muslimene feiret id tok jeg opp flere problemstillinger som var naturlig, sier Sagen Helgø.

Hun avviser at det var feil å snakke til forsamlingen.

– De har en annen kjønnsstruktur, som jeg ikke er enige i, men likevel synes jeg det er utrolig viktig at vi, i en så internasjonal by som i Stavanger, har god dialog mellom de forskjellige gruppene, sier hun.

– Upassende

Ifølge Christine Sagen Helgø hadde det vært upassende å ta opp problemene rundt Islams kvinnesyn på muslimenes festdag.

– Eid er muslimenes jul. Det er noen ting som passer seg og ta opp, og andre ting som ikke passer seg. Dersom jeg skulle talt i en katolsk kirke på julaften hadde jeg ikke tatt opp at ingen kvinner kan bli prester. Det er noe med tidspunktet. Det er en tid for alt, sier ordføreren.

Men Atle Simonsen lar seg ikke overbevise.

– Jeg har hørt ordføreren bruke det argumentet mange ganger, men det hjelper ikke kvinnene. Jeg synes det er skremmende at ordføreren beskrev det som et fantastisk syn, sier han.

Christine Sagen Helgø taler til muslimer under Id-feiring

Christine Sagen Helgø talte til muslimer på Stavanger stadion under id-feiringen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Mener hun burde holdt seg hjemme

– Hvis jeg hadde vært ordfører hadde jeg benyttet anledningen til å si at dette kvinnesynet ikke hører hjemme i Norge, sier Atle Simonsen.

– Det å si på vegne av Stavangers innbyggere at det er et flott arrangement når kvinnene må stå langt bak, bryter med slik vi ser på samfunnet. Jeg mener ordføreren skulle våget å stå opp mot disse kvinneundertrykkende holdningene og tatt det opp. Hvis ikke synes jeg de burde ikke gått, sier han.

– Ved å ha et skjerf over håret viste jeg dem respekt på deres festdag. Det er det samme som å dekke til skuldrene når man går inn i en katolsk kirke. Selv om jeg er uenig i noe, betyr ikke at jeg ikke skal stille opp når jeg blir invitert, sier Sagen Helgø.

Og blir hun invitert igjen neste år stiller hun gjerne igjen.