Hopp til innhold

– Deprimerende å ikke føle seg verdsatt

Bøndene er, som venta, svært skuffa over regjeringa sitt tilbud i årets jordbruksoppgjør. Skuffelsen er likevel større enn venta for bonde Ola Andreas Byrkjedal.

Misfornøyd med tilbudet

Lederen av bondelaget i landbruksfylket Rogaland mener tilbudet fra staten gjør det lite motiverende å være bonde.

– Jeg hadde god grunn til å være bekymra, for det blei verre enn jeg trodde, sier leder i Rogaland bondelag, Ola Andreas Byrkjedal.

Mange var spente på hva slags tilbud den ferske regjeringa ville legge fram for bøndene. I dag kom svaret: en økning av totalramma på 150 millioner kroner, som er ti prosent av det bøndene ba om. Store gårdsenheter skal prioriteres, staten skal bestemme mindre, og bøndene mer.

Sp-leder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum tror tilbudet fører til brudd i forhandlingene.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum slakter tilbudet fra staten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Dette er et minusoppgjør fra staten, fordi de skal bruke mindre penger på å sikre norsk matproduksjon enn vi har gjort i år. Hadde jeg som statsråd gjort det, så hadde det blitt brudd, ramaskrik og bråk fra første sekund, sier Vedum.

Vil gå i forhandlinger

– Vår intensjon er å forhandle fram en avtale, så får vi se hva slags signaler statsråden sender ut, sier bonde Byrkjedal.

Dersom det skulle bli brudd, har han likevel tro på at det kan ende i bedre løsninger.

Jordbruksoppgjøret

Det er mange detaljer å få med seg i tilbudet fra staten.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Nå har vi jo en mindretallsregjering, så dersom det blir brudd, ender jo dette opp i Stortinget. Der har vi fått litt ulike politiske signaler, så vi får se hvor dette bærer, sier han.

Tror på støtte blant folket

Kravet fra bøndene var på 35.000 kroner økning i inntekt per årsverk. Det betyr i praksis en økning i rammene på 1.5 milliarder kroner, 1350 millioner kroner mer enn tilbudet.

Misfornøyd med statens tilbud

Ola Andreas Byrkjedal driver en større gård på Byrkjedal i Rogaland.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Dersom vi skal drive landbruk og produsere mat, så må det være økonomi i dette. Jeg har alltid vært glad i å være bonde, og det er et fantastisk yrke, men det er deprimerende når du ikke føler deg verdsatt. Det legger en demper på det, sier Byrkjedal.

Han har likevel tro på støtte blant folk flest i at bøndene trenger høyere inntekt.

– Vi må være glad for den oppslutninga vi har blant folk flest. Folk ser at det er nødvendig med trygg, kortreist mat, og det koster, sier han.