Hopp til innhold

– Ikke interesse av å oppklare saken

Spesialenheten for politisaker vurderer nå å etterforske politiets behandling av saken etter drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Video Birgitte Tengs

Birgitte Tengs ble drept i 1995, men saken er fremdeles uoppklart.

En tipser har, siden 2006, prøvd å gi politiet i Haugesund opplysninger som han mener kan kasta nytt lys over den 17 år gamle uoppklarte drapssaken.

Arvid Sjødin

Arvid Sjødin er advokat for fetteren til Birgitte Tengs.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Tipseren føler at han ikke har blitt tatt på alvor, og har derfor henvendt seg til Spesialenheten for politisaker.

– Ufarlig å være drapsmann i Norge

17 år etter at politet hadde sin første pressekonferanse i mai 1995 er spørsmålet det samme. Birgittesaken er fremdeles uoppklart. Nå får politiet kraftig kritikk for måten de arbeider med saken på.

– Det etterlater det unntrykket at det er nok så ufarlig å være drapsmann her i Norge. Når man går så mange år uten at man sjekker tips sier det seg selv at man ikke har interesse av å oppklare en slik sak, sier Arvid Sjødin.

Sjødin er advokat for fetteren til Birgitte Tengs, som i den første rettsrunden etter drapet ble dømt for drapet. Men i 1998 ble han frikjent av Gulating lagmannsrett for drapet på kusina si.

– Opplever å ikke ha blitt hørt

En person har siden 2006 prøvd å gi politiet opplysninger om ting som skjedde drapsnatten som han mener kan kaste nytt lys over saken.

– Han opplever det slik at han sitter på sentrale opplysninger som han mener politiet burde ha fulgt opp. Det han har sagt i avhør er at han er kritisk til at politiet ikke har fulgt opp dette, og stiller spørsmålstegn ved det hele, sier Paal-Henrich Berle, advokat i Spesialenheten for politisaker.

Nå har tipseren anmeldt politiet i Haugesund til spesialenheten for politisaker.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Minnestein der Birgitte Tengs ble funnet drept

Minnestein der Birgitte Tengs ble funnet drept.

Foto: ALF OVE HANSEN / Scanpix

Vurderer etterforskning

Paal-Henrich Berle, advokat i Spesialenheten for politisaker.

Paal-Henrich Berle, advokat i Spesialenheten for politisaker.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Det vi vil gjøre nå, rutinemessig, før vi bestemmer oss om vi vil etterforske saken eller ikke, er å ta kontakt med politidistriktet for å få avklart om, og eventuelt hvordan politiet har fulgt opp dette, sier Berle.

– Det Spesialenheten for politisaker skal gjøre er å ta stilling til spørsmålet om ansatte i politi eller påtalemyndighet har begått noe straffbart i tjenesten, legger han til.

Politimester Kåre Songstad i Haugesund vil ikke kommentere saken fordi Spesialenheten for politisaker vurderer etterforskning. Arvid Sjødin mener måten politet har møtt tipseren på er kritikkverdig.

– Når han er hos politiet får han beskjed om at de ikke tar imot tips i denne saken fordi han som har gjort det ble frifunnet i 1998, sier Sjødin.