Hopp til innhold

– Folk har miljøbomber i hagen

Minst 9000 potensielle miljøbomber ligger nedgravd på Nord-Jæren. Nå skal Naturvernforbundet hjelpe folk å bli kvitt gamle oljetanker.

Erik Thoring

INFORMASJON: – Vi skal ut til folk med informasjon om hva de kan ha i hagen sin, sier Erik Thoring i naturvernforbundet i Rogaland.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Johanne Sæther Houge, Naturvernforbundet

KONSEKVENSER: – Oljetankeieren er økonomisk ansvarlig hvis noe skjer, sier Johanne Houge i Norges Naturvernforbund.

Foto: Naturvernforbundet

Mange av oljetankene er over 50 år gamle. I samarbeid med kommunene på Nord-Jæren og fylkeskommunen, setter Naturvernforbundet i gang prosjekt «Oljefri» for å bli kvitt de potensielle miljøbombene.

– Oljetankene er en stor forurensingsfare. De har ofte ligget langt over sin levetid, og kan lekke ut i jordsmonnet, under hus eller i vannkilder, sier Johanne Houge i Norges Naturvernforbund, til NRK.no.

Houge er leder for prosjekt «Oljefri», som nå settes i gang i Rogaland.

– Hensikten med prosjektet er å gjøre det enklere og tryggere for folk å bytte ut oljefyren sin, sånn at man ikke forurenser grunnen, og ikke slipper ut klimagasser, sier Houge.

Svært mange tanker i Rogaland

Fylkeskommunen og Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg er med på prosjektet. Kommunene har lister over antall nedgravde oljetanker, men disse listene skal nå gjennomgås og oppdateres.

Antagelig er det minst 9000 oljetanker ved boliger og bedrifter på Nord-Jæren, og dette er ekstra mange sett i landsmålestokk.

Over nyttår starter prosjektet for fullt i Rogaland, sier Erik Thoring, daglig leder i Naturvernforbundet i fylket.

– Vi skal ansette en kampanjemedarbeider som skal jobbe tett opp mot kommunene, og som skal nå ut til befolkningen for å informere om hva de har i hagen sin, sier Thoring til NRK.no.

– Noen vil nok bli overrasket

Siden tankene ble gravd ned på 60- og 70-tallet tror Thoring at en del personer ikke vet om at de har en potensiell miljøbombe i hagen.

– Det har sikkert skjedd mange eiendomsskifter, og den kunnskapen kan ha gått folk hus forbi. Jeg tror nok at noen vil bli overrasket når de oppdager at de har en oljetank i hagen, som kan lekke og forurense, sier han.

Store konsekvenser for enkeltpersoner

Dersom det skulle bli en lekkasje kan det få store konsekvenser, som huseieren selv er ansvarlig for, sier Johanne Houge.

– Oljetankeieren er økonomisk ansvarlig. Så det er vedkommende som må betale regningen for en eventuell lekkasje. I Stavanger har man måtte rive to hus på grunn av tanklekkasje som har kommet under huset og ikke vært mulig å fjerne, sier hun.

– Det er ingen vei utenom. Tanken må sikres, og det beste er å grave den opp og bli kvitt en miljøbombe, sier Thoring i Naturvernforbundet.