– Kort og godt: Spis matvarer som gir små klimagassutslipp i produksjonen. Kornprodukter og grønnsaker som gulrot, kålrot og kål, i tillegg til potet. Det er det absolutt mest klimavennlige vi kan spise, sier Arne Grønlund.
Han er seniorforsker ved Bioforsk på Ås, og har blant annet forsket på landbrukets klimagassutslipp.
- LES:
Hvordan maten vår lages, hvor den lages og hvordan den transporteres gjør den mer eller mindre miljøvennlig. Storfekjøtt har for eksempel 30 ganger så stort CO2-utslipp som hvete.
– Mindre rødt kjøtt
Han tror vi i Norge kommer til å ha vanskeligheter med å nå klimamålene vi har satt oss hvis vi fortsetter å spise like mye kjøtt som vi gjør i dag.
Grønlund støtter organisasjonen Grønn Hverdag i at kjøtt står øverst på listen over ting vi bør kutte ned på.
– Vi bør spise mindre av såkalt rødt kjøtt, kjøtt av av storfe og for så vidt kjøtt fra sauer, sier han.
Svin og kylling kan vi spise som vi gjør i dag, legger han til.
Han tror ikke vi kan nå klimamålene politikerne har sattt seg ved å spise annerledes, til det står jordbruket for en for liten del av Norges totale klimautslipp – rundt åtte prosent.
– Men det kan i alle fall redusere klimautslippene fra matproduksjonen, sier han.
Enig i kostholdsrådene
Rådet stemmer overens med myndighetenes kostholdsråd, som også anbefaler et lavere kjøttforbruk – selv om disse ikke har i miljømessige, men derimot helsemessige, argumenter.
Grønlund er imidlertid ikke enig i at økologisk mat er en særlig god måte å få ned matens klimautslipp på – til det er den produksjon for lite effektiv, mener han.
– Det har vist seg at økologisk produksjon gir mindre forurensning per arealenhetarealenhet, men også lavere avlinger. Dermed må en bruke større areal for å produsere samme mengde mat. En er også avhengig av husdyr, som slipper ut store mengder metan, mener han.