Hopp til innhold

– Den milde vinteren forsterker skadene

Store områder er svartsvidd etter gressbrannen på Edlandsfjellet på Ålgård. Skadene på naturen kan bli store på grunn av den milde vinteren i Rogaland, mener skogbrukssjefen.

– En del av bunnvegetasjonen, som lyng og einer og en del bjørkekratt, er dødt. Men en ser også at bunnvegetasjonen begynner å etablere seg på nytt, ikke minst med blåbær og tyttebær. Eineren er også på vei og bjørka spirer opp igjen fra rota, sier skogbrukssjef på Nord-Jæren, Arnt Mørkesdal.

Skogbrukssjef på Nord-Jæren, Arnt Mørkesdal

Skogbrukssjef på Nord-Jæren, Arnt Mørkesdal.

Foto: Magnus Stokka / NRK

31. mars 2013 begynte det å brenne i gresset rundt Vårlivarden i Sandnes. Det var ei sigarettglo som utløste storbrannen i det populære turområdet. Ennå er skadene godt synlige i naturen, men et halvt år etter brannen begynte det å spire godt i området.

Den uvanlig kalde vinteren med frost og tele i bakken, gjorde at flammene bare gjorde skader på overflaten ved Vårlivarden i april i fjor.

– Verre konsekvenser enn Vårli

Søndag tok det fyr i gresset ved Edlandsfjellet på Ålgård. Brannvesenet anslår at brannen har hatt et omfang på mellom fire og fem kvadratkilometer.

Den milde vinteren i år gjør at konsekvensene etter denne brannen vil blir større enn etter Vårli-brannen i fjor, mener skogbrukssjef Mørkesdal.

– Vi er redd for at det kan være litt verre. Det er så tørt i bakken at vi kan regne med at varmen trekker ned i jorda og brenner opp humusen og ødelegger røttene. Skogbrann kan ligge og ulme i humus, mose og maurtuer i dagevis og plutselig kan det blusse opp igjen. Fordi det ikke har vært noe tele i vinter er jeg redd det kan bli mer skade på Ålgård enn rundt Vårlivarden, sier han.

– Kan ta to – tre år før skogen har leget

Ifølge skogssjefen kan det ta to – tre år før naturen har ordna opp, og det spirer og gror etter brannen på Ålgård.

– Det vil jeg regne med at det gjør. Når det har begynt å brenne ned i bakken vil det ta lengre tid. Da må det vokse nye røtter fra frø, sier han.

Men gress- og lyngbrann er ikke bare negativt, poengterer Mørkesdal.

– Det er en del individer som er avhengige av å ha ei brannflate for å overleve, men man skal likevel unngå brenning. Det gjør mer skade enn det gjør godt, sier han.

– Kan bli katastrofalt

Brannvesenet Sør- Rogaland minner om at det er innført totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs i brannvesenets ni eierkommuner fra og med 27. april inntil videre. Disse er: Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Kvitsøy, Rennesøy, Randaberg og Sola.

– Spesielt hvis det er storskog i nærheten kan det bli katastrofalt og brannen kan spre seg. Skogbrann bør enn for all del unngå. Nå når det er så tørt må alle respektere bålforbudet, sier Mørkesdal.