Hopp til innhold

Sendte 400 omgjøringsbegjæringer for å få etiopere til å bli i Norge

Ulf Ludvigsen og kona har den siste uka brukt 100 timer på å skrive omgjøringsbegjæringer for etiopiske asylsøkere. I dag ble begjæringene sendt fra Stavanger.

Ulf Ludvigsen

Over hele landet har folk engasjert seg for å få etiopiske asylsøkere til å bli i Norge. I stavangerområdet har Ulf Ludvigsen (midten) og rundt 40 andre skrevet omgjøringsbegjæringer for å få utlendingsmyndighetene til å endre vedtaket for noen av de rundt 400 etioperne som kan bli tvangssendt ut av Norge.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Vi er villige til å stille opp når samfunnet ikke stiller opp for disse folka som har søkt vår beskyttelse, sier Ulf Ludvigsen.

Han er en av de rundt 40 frivillige i stavangerområdet som har tatt på seg å skrive omgjøringsbegjæringer for papirløse etiopere. Flere steder i landet har folk engasjert seg for etiopere som nå risikerer å bli sendt tilbake til hjemlandet.

Det er en grell kontrast mellom det myndighetene legger opp til nå, og det vi har forpliktet oss til gjennom FNs barnekonvensjon.

Ulf Ludvigsen

I Rogaland organiserte en aksjonsgruppe skriving av omgjøringsbegjæringer for å la etioperne bli i Norge.

400 kan bli sendt ut

I sluttena av januar undetegnet Norge en avtale med Etiopia. Avtalen åpner for at 400 etiopere, som oppholder seg ulovlig i Norge, kan tvangssendes tilbake. Flere har bodd mange år i Norge.

Torsdag gikk fristen for å sende begjæringene, og om lag 50 mennesker møtte opp utenfor Posten i Stavanger sentrum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Omgjøringsbegjæringer leveres inn på Posten i Stavanger

Rundt 50 personer, samt en slump journalister, hadde møtt opp da omgjøringsbegjæringene skulle sendes fra Stavanger torsdag.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Jeg er blitt kjent med historiene disse etioperne forteller. De er troverdige. Jeg har sett redselen de har for å komme tilbake til et totalitært regime som bryter menneskerettigjhetene, sier Ludvigsen.

Bekymret for barna

Han og de andre som har skrevet begjæringer er redde for hva som kan skje med især de unge dersom de må tilbake til Etiopia. I Stavanger bor mellom 50 og 60 etiopere – blant dem 17 barnefamilier.

– Barnas beste, sier vi her i Norge. Det har vi forpliktet oss til gjenom FNs barnekonvensjon. Det er en grell kontrast mellom det myndighetene legger opp til nå, og det vi har forpliktet oss til, mener han.

Ludvigsen mener initiativet i Stavanger er unikt.

– Her i området har vi dugnadsånd, og et sivilt samfunn der vanlige folk ikke finner seg i hva som helst, sier han, og legegr til at både han og kona den siste uken har brukt all tiden utenom jobb til å skrive begjæringer.

– Vi har nok brukt 100 timer, sier han.

Video Hjelper papirløse

VIDEO: Stadig flere menigheter og enkeltpersoner organiserer seg for å hjelpe papirløse flyktninger i Norge. – Det viktigste er å være medmenneske, sier Gunnhild Andersen. (Arkiv, desember 2011).