Hopp til innhold

– Arbeidsledigheten skaper mange nye gründere

Olav Revheim valgte å starte for seg selv, og har nå egen bedrift med tre ansatte.

Olav Revheim

GRÜNDER: – Driv kundestyrt fra dag en, det er de som betaler og gir inntekter for å få til en god bedrift, sier gründer Olav Revheim

Foto: Magnus Stokka

Den økende arbeidsledigheten utløser en enorm interesse for å starte bedrift for seg selv. På to år har antall søknader om etablerertilskudd til Innovasjon Norge i Rogaland nesten tredoblet seg.

Hittil i år har det kommet inn godt over 200 søknader om etableringstilskudd, som er 70 prosent flere søknader enn for hele fjoråret.

Olav Revheim fikk støtte fra Innovasjon Norge, og har nå sammen med to andre bygd opp egen bedrift på Forus. Exebenus tilbyr automatiserte løsninger for boring og brønn i oljeindustrien.

– Etableringstilskuddet ga oss mulighet til å gjøre ting som vi ikke hadde penger til å gjøre på egen hånd. Utviklingsløpet for bedriften går fortere, og vi får en bedre forankring ut i markedet enn det vi ville greid på egen hånd, sier Revheim.

Gjør noe med sine ideer

Kari Holmefjord Vervik

- Rogalendingen er vant til å arbeide, og snur seg raskt rundt for å finne muligheter, sier nestleder Kari Holmefjord Vervik i Innovasjon Norge i Rogaland.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Innovasjon Norge i Rogaland ser nå at den økende arbeidsledigheten utløser skapertrang.

– Jeg har sett tall fra Nav at rogalendingen er de som er mest vant til å arbeide. Og når de ser de får problemer så snur de seg rundt og tenker hva som er mulighetene, og gjør noe med den ideen de kanskje har hatt en stund, sier nestleder i Innovasjon Norge, avdeling Rogaland, Kari Holmefjord Vervik.

Hun påpeker at det i Rogaland er knyttet mye positivitet til det å være gründer, og mener også Innovasjon Norge er blitt mer synlig.

– Vi ser at mange gründere er fra oljeindustrien. De har sett på ting de vil forbedre, gjøre mer miljøvennlig, mer effektivt, og går ut og begynner for seg selv. Det er også mange unge som tenker helt nytt i forhold til forretningsmodell. De går ut og snakker med kunden for å finne ut om de kan tjene penger på ideen, og deretter lager de produktet, sier Vervik.

Har penger

I august fikk Innovasjon Norge 100 millioner kroner ekstra. Mange mente dette var for lite, men Innovasjon Norge har fortsatt penger.

– Det er bare å komme til oss med ideen. Det kan ta litt tid med saksbehandlingen for vi må vente til pengene er på konto før vi kan gi de ut.

– Når det er så mange som er på hugget, har dere penger til alle?

– Hvis det ikke er penger i november, så er det penger i januar. Vi tar dette etter hvert, sier Vervik.

Gründer Olav Revheim har 25 års erfaring fra oljebransjen, og for han var det viktig å starte opp bedrift i en bransje han kan. Han mener det er viktig å stille seg disse kontrollspørsmålene før en starter for seg selv.

  • Har vi kompetansen som skal til?
  • Har det vi vil gjøre en verdi for oss selv og andre?
  • Kan produktet utvikles ​og er det kunder der ute som er villig til å betale for det?

– Hvis disse betingelsene ikke er på plass er det dødfødt, sier Revheim. Og legger til:

– Se på markedet og kundene, og driv kundestyrt fra dag en. Til sjuende og sist, uavhengig av støtteordninger og hvor overbevist vi er selv over hvor smarte vi er, så er det kundene som betaler og gir oss inntekter for å få til en god bedrift.