Hopp til innhold

Ungdomspolitikere vil kutte all støtte til «friår» på folkehøgskole

– Et skattefinansiert friår, kaller Unge Høyres fylkeslag på Vestlandet utdanningstilbudet folkehøgskolene gir. Stortingsrepresentant for Senterpartiet er kraftig uenig.

Kamp om Folkehøgskole-elever

Folkehøgskoleelever fortjener ikke ekstra studiepoeng, mener Unge Høyre på Vestlandet. Her er elever ved Jæren folkehøgskole på studietur i Portugal.

Foto: Kristian Mjerskaug

Unge Høyre-laga i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har vært samla til Vestlandskonferanse i Bergen i helga.

Der har de vedtatt at støtten til folkehøyskolene bør avvikles, og at de to studiepoengene som året gir, bør fjernes.

LES OGSÅ: Færre søkere til folkehøgskole

LES OGSÅ: Kamp om folkehøgskoleelevene

– Subsidiert friår

Morten Landråk Asbjørnsen

Morten Landråk Asbjørnsen er leder i Rogaland Unge Høyre,

Foto: Unge Høyre

Ifølge Dagbladet mener Unge Høyre at støtten til folkehøgskolene representerer et skattefinansiert friår til 1,5 milliarder kroner.

– Jeg er usikker på hvilke akademiske kvalifikasjoner det gir å stå på ski i Alpene, eller å lære å hekle et år. Likevel får disse ungdommene to tilleggspoeng. Dette synes jeg ikke er rettferdig overfor de andre elevene som skal konkurrere om de samme studieplassene, sier fylkesleder i Møre og Romsdal Unge Høyre, Peder Gjerstad til avisa.

– Vi må prioritere. Handlingsrommet blir stadig mindre, og det haster med at flere må komme seg ut i arbeid. Da har vi ikke råd til at ungdom skal «finne seg selv» på statens regning, sier Morten Landråk Asbjørnsen, fylkesleder i Rogaland Unge Høyre.

– Snevert syn på kunnskap

Geir Pollestad

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) reagerer.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det får Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Rogaland til å reagere.

– Jeg synes dette vitner om en nedlatende holdning og et snevert syn på hva kunnskap er, sier han.

Han mener folkehøgskolene er viktige, både for å sikre gamle håndverkstradisjoner, og for å gi ungdom en mulighet til å utvikle seg sjøl.

Datalinje på Lundheim Folkehøgskole

Folkehøgskolene er viktige i utdanningsløpet, mener Geir Pollestad. Disse elevene går på dataspillinja ved Lundheim folkehøgskole i Dalane.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

LES OGSÅ: Søkereksplosjon med dataspill

– Der representerer folkehøgskolene en viktig mulighet innafor utdanningsløpet. Det er ikke nok å bli steingode på lesing og regning, vi må ha en breiere tilnærming enn det, sier Pollestad.

Han tror også et opphold på folkehøgskole vil bli så dyrt med forslaget fra Vestlands-Unge Høyre, at det vil bety kroken på døra for de fleste av de tradisjonsrike skolene.