Hopp til innhold

- Trist dag for StatoilHydro

Statoil-sjefen bebreider Hydro fordi opplysninger skal ha blitt holdt skjult

Helge Lund

Konsernsjef Helge Lund mener oppsigelsen av to direlktører har gjort dagen trist både for ham og selskapet.

Foto: MATT DUNHAM / AP

- Den vanskeligste enkeltsaken jeg har hatt som leder, sa konsernsjef i StatoilHydro, Helge Lund, etter at han tirsdag måtte sparke to av sine nærmeste medarbeidere.

- Det er en trist dag både for meg og selskapet, sa Lund, som forsikret at han de siste 14 dagene ikke hadde gjort stort annet enn å jobbe med granskingsrapporten om Hydros tidligere virksomhet i Libya.

Tvilsomme utbetalinger

Både tidligere Hydro og det fusjonerte StatoilHydro har det siste året hatt et kobbel advokater i sving for å få klarlagt hva som skjedde da Hydro kjøpte oljeselskapet Saga Petroleum og fikk en konsulentavtale med en libyer med på kjøpet.

Tirsdag var konklusjonen klar: begge rapportene viser at Hydros oljedivisjon ikke bare arvet Sagas konsulentavtale, en liten krets i oljedivisjonen fulgte opp med tvilsomme utbetalinger til en libyer som hadde virket som Sagas mellommann. Både i 2000 og 2001 ble det gjort feil, fastslår rapportene som bygger på samme faktagrunnlag.

Hvem visste?

I rapportene betraktes likvidasjonen av det tredje norske oljemiljøet, Saga Petroleum, som en tosidig sak mellom Saga og Hydro. Men kjøpet av Saga ble først godkjent av myndighetene etter at også Statoil hadde fått sin del av selskapet som ble grunnlagt i 1972.

Både konsernsjef Helge Lund og styreleder Svein Rennemo avviser at Statoil kunne hatt noen som helst innsikt i Sagas utenlandske virksomhet i 1999 og 2000. I oljemiljøet var det imidlertid liten tvil om at Saga tok støyten og gikk inn i de mest korrupte landene på slutten av 1990-tallet mens Hydro og Statoil var mer avventende.

Statoil overtok bare deler av Sagas virksomhet på norsk sokkel og ikke noen av investeringene i utlandet, sier Rennemo til NTB.

StatoilHydro
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Bebreider Hydro

I dag bebreider Lund Hydro fordi selskapet holdt skjult for Statoil under hele fusjonsprosessen at det hadde svin på skogen i Libya slik Statoil hadde det i Iran i 2003. I Statoil måtte konsernsjef Olav Fjell gå på grunn av Horton-avtalen, men dagens Hydro-leder, Eivind Reiten, blir sittende med den klare begrunnelse at han ikke kjente til hva oljedivisjonen i Hydro drev på med i 2000 og 2001.

Det var en Hydro-ansatt som varslet Lund om Libya-affæren etter at fusjonen var et faktum. Med erfaringene fra Horton-saken slo Lund straks alarm, og det fusjonerte selskapets styreleder, Eivind Reiten, trakk seg for at granskingen Lund ba om, kunne foregå uten Reitens nærvær i det nye selskapet.

Lovene endret

Etter hvert som norsk sokkel fikk status som moden måtte de tre norske oljeselskapene engasjere seg i oljeutvinning i andre land. Problemet var at oljen befant seg i land der korrupsjon var en del av systemet. Med dagens rapporter er det dokumentert at alle de tre norske selskapene måtte godta forretningsmetodene i slike land for å få adgang.

Samtidig endret lovverket seg i både Norge, USA og andre land for å få slutt på korrupsjonen. På vei ut av de tvilsomme forretningene fikk Statoil sitt Horton i Iran, Hydro sin Gammudi i Libya mens Saga slapp helt unna simpelthen fordi selskapet forsvant på et tidspunkt da bransjen fortsatt fikk skattefradrag for det som i dag kalles problematiske avtaler. (NTB)

Styreleder Eivind Reiten i Norske Skog

Eivind Reiten skal ikke ha kjent til det som foregikk i oljedivisjonen i Hydro i 2000 og 2001.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Libia bilde
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.