Hopp til innhold

- Flere helseansatte går ruset på jobb

Myndighetene vil innføre alkoholforbud for helsearbeidere åtte timer før de går på jobb. – En kunstig grense, mener Norsk sykepleierforbund.

Alkoholforbud

Hege Rolstad Skjæveland (i midten) er glad for at myndighetene har fokus på alkohol i helsevesenet.

Foto: Arild Eskeland / NRK

I 2009 mistet 66 helsearbeidere autorisasjonen sin, viser tall fra Helsetilsynet. Myndighetene vil feilbehandling til livs, og ønsker derfor å innføre alkoholforbud for helseansatte i åtte timer før arbeidstiden starter.

– Jeg synes det er veldig bra at dette blir tatt opp igjen. Vi har en jobb med mye ansvar, derfor er det viktig at vi kommer edru på jobb, sier Hege Rolstad Skjæveland, avdelingsleder ved SUS.

– Store mørketall

Emma Manin er leder i AKAN ved SUS. Hun jobber for et større fokus på alkoholforbruk blant helseansatte.

– Jeg tror en innstramming i regelverket vil avdekke flere tilfeller. Det er store mørketall på dette, sier hun.

Mye av ansvaret ligger på de ansatte.

– Det handler om trygghet for pasienter, og trygghet i forhold til at kollegaer skal vite at man er helt edru på jobb, sier Rolstad Skjæveland.

Vil ha nulltoleranse

Norsk sykepleierforbund er oppttatt av det nye lovforslaget, men mener åtte timer er en kunstig grense.

- Åtte timer kan være for lite. Du kan gå på fest og drikke til du går hjem, og være på jobb åtte timer senere. Da har du sannsynligvis fortsatt promille, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund.

Forbundet vil derfor ha nulltoleranse på alkohol.

– Vi mener at du ikke skal ha promillegrense på 0.2 som Helsetilsynet foreslår, men en promille på null prosent. Det er viktig for tryggheten til både pasienter og pårørende, sier Horpestad.

Uanmeldte alkoholtester

Dersom det nye lovforslaget går gjennom, må helsearbeidere avgi uanmeldte alkoholtester på arbeidsplassen.

– I forhold til arbeidsmiljøet er ingenting så ødeleggende som folk som går rundt med mistanker. Jeg tror den nye bestemmelsen vil være med å bedre håndteringen i forhold til rusproblematikk, men også arbeidsmiljøet generelt, sier Emma Manin.