skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Olivenolje vs. Omega 3

Kan olivenolje erstatte Møllers Omega 3 som forebyggende middel mot hjerte- og karsykdom?

Publisert 29.01.2001 17:21.
Begge deler er gunstig når det skjer til fortrengsel for fett fra dyreriket. Olivenolje er spesielt gunstig ved at det gir langt lavere kolesterol-innhold enn hos de som bruker smør eller margarin til matlaging. Omega 3-fettsyrer er det spesielt mye av i fiskeoljer, og disse lages ikke av menneskekroppen selv om de enkelte byggestoffene i fettsyrene er tilgjengelige.

I planteoljer, fra kilder som oliven, lin, solsikke, nøtter o.l. er det varierende grad av andre fettsyrer, ofte mest av en gruppe som kalles Omega 6-fettsyrer og som også har en viss beskyttende effekt mot hjerte-karsykdom. Men disse erstatter ikke fullt ut den effekten som Omega 3-fettsyrene gir og for å få den må man sikre seg ved å legge inn rikelige prosjoner feit fisk blant både pålegg og middagsmat eller bruke de kommersielt tilgjengelige preparatene med Omega 3-tilskudd.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no