skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Oppvarmet olje


Publisert 08.12.2000 15:51. Oppdatert 14.12.2000 18:40.
Umettede fettsyrer er gunstig ernæringsmessig, og det gjelder også om de varmes opp ved steking eller i frityrgryte. Det gunstigste er å bruke oljer som olivenolje eller myke margarintyper, det er disse som har høyest andel av flerumettet fett. Ved kraftig oppvarming av kjøtt o.l. i olje eller annen type fett kan det bli forbrente partikler som på linje med sotpartikler fra industri og forbrenningsmotorer er irriterende og kan være kreftframkallende, men dette har altså ikke noe direkte med omvandling av oljen pga oppvarming å gjøre. I andre områder som f.eks. Syd-Europa er det mer bruk av gass med høy temperatur i stekepanne o.l. og samtidig nesten aldri noe annet enn olje som benyttes ved matlaging uten at jeg er kjent med at man anser denne oppvarmede oljen som noe mer skadelig enn "kald" olje.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no