22.12.2014

Å skjære i friske barn

Hamsa barberes på hodet før han skal omskjæresHamsa barberes på hodet før han skal omskjæres

Å skjære av forhuden på friske gutter er akseptert i Norge – med eller uten bedøvelse. I Sverige griper staten inn mot dette. Der står også omskårede menn fram for første gang og forteller om seksuelle problemer ved å være omskåret.

Av:
Martin Gaarder
/
PULS

Fra 1. oktober ble det forbudt i Sverige å omskjære smågutter uten at lege eller sykepleier tar seg av omskjæringen. Er gutten under to måneder, kan inngrepet utføres av en person i trossamfunnet, men lege eller sykepleier må være tilstede og påse at det blir gitt ordentlig bedøvelse.

Feig stat

I Norge finnes det ingen tilsvarende regulering av omskjæringen. Mye er overlatt til den enkelte lege. Han eller hun kan nekte å utføre operasjonen, samtidig som Helsetilsynet sier omskjæring bør være en del av det offentlige helsetilbudet. Generalsekretær Lars Gule i Human-Etisk forbund i Norge sier til Puls at staten er feig i spørsmålet, og ikke tar noe moralsk eller etisk ansvar. Og dersom gutter omskjæres privat, og uten bedøvelse, har vi da lov til å se den andre veien?

800 i året

Opptil 800 guttebarn omskjæres i Norge hvert år. De fleste er muslimer, og noen titall er jøder. Jødene omskjærer ofte i privat regi, og betaler for inngrepet selv. På Aker Sykehus omskjæres mange muslimer på det offentliges regning, mens Ullevål Sykehus sier nei. Ullevål lar privatklinikken Volvat gjøre jobben for seg, men betaler likevel regningen.

Ifølge både motstandere og tilhengere av omskjæring vet ikke Helsemyndighetene i Norge hva de skal mene om omskjæringen.

Menn går til sak

Omskjæring av gutter er knapt et diskusjonstema i Norge. Samtidig raser debatten i USA og Sverige. Der er menn i ferd med å saksøke både staten og foreldrene for at de ble omskåret før de kunne være med på å bestemme selv. Stefan Ivarrsson ble omskåret etter ameriaknsk-britisk tradisjon, og forteller til PULS at hans penishode har svært nedsatt følsomhet, at onani og samleie blir vanskeligere for omskårede enn for ikke-omskårede, og at retten til å bestemme over egen kropp må komme foran foreldrenes rett til å drive etnisk brennmerking av barna sine.

Prof. Yngve HofvanderProf. Yngve Hofvander

Barnekonvensjonen

En svensk professor i barnemedisin, Yngve Hofvander, er ikke i tvil om at omskjæring av guttebarn er i strid med FNs barnekonvensjon. Hofvander har vært en sterk pådriver for den nye svenske loven om bedøvelse, og i likhet med uformelle uttalelser fra den svenske Riksdagen, tror Hofvander at første skritt er tatt mot avskaffelse av omskjæring i Sverige.

Berthold GrunfeldBerthold Grunfeld

- Det kommer i konflikt med religionsfriheten, sier psykiater Berthold Grünfeld i Norge, og mener et forbud er fånyttes. Folk vil være villige til å gå i døden for å få utført omskjæring, og hva skal det offentlige gjøre da? sier Grünfeld til PULS.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!