19.12.2014

Dugnad på Litløy fyr

Litløy fyr i Bø i Vesterålen ble opprettet i 1912 og automatisert på midten av 1980-tallet. Sammen med 19 andre fyr solgte Kystverket det i 2005. Kommunen ville ikke overta og dermed var det fritt fram for private interesser. Ellen Marie Hansteensen lot ikke den sjansen gå fra seg.

Av:
Bente H. Johansen

Lang trapp

Det er 220 trappetrinn fra brygga og opp til fyret. En liten heis sørger for at de tyngste tingene kan heises opp, men det meste må bæres.

220 trappetrinn opp til fyret220 trappetrinn opp til fyret

Strøm får hun fra et diesel-aggregat, men det skal mer miljøvennlige alternativer på plass etterhvert. Også vannforsyningen må moderniseres. Nå samles regnvannet opp på hustaket, før det oppbevares i tanker i kjelleren. Men det tar ikke motet fra Ellen Marie Hansteensen. Hun er vokst opp med foreldre i hotellnæringen og jobbet selv som turistguide i 10 år. Hun skulle ha de beste forutsetninger for å lykkes med planene.

Kunstner Myriam Borst måler galleri-veggenKunstner Myriam Borst måler galleri-veggen
Eier og programleder foran fyretEier og programleder foran fyret

Det gode liv på Litløy

Det var en avisannonse som fikk Fredrikstad-kvinnen Ellen Marie Hansteensen til Vesterålen. Hun var på leting etter et sted med sjel der hun kunne finne roen og få mer føling med sitt eget liv. Etter flere år i urolige Midtøsten, blant annet med jobb for Flyktningehjelpen, var det godt å komme til Bø og til værutsatte Litløy fyr. Nå holder hun på med båtførerbeviset - det trengs - for butikken ligger 15 minutter unna med hurtiggående båt.

Mange bø-fjerdinger stilte opp på dugnadMange bø-fjerdinger stilte opp på dugnad

Stort prosjekt

Finansieringen er ikke i orden ennå, men hun håper på et par millioner kroner i støtte mens resten vil være egeninnnsats og banklån. Med en kostnadsramme på 10 millioner kroner, er det godt det finnes mange dyktige dugnadshender som er villige til å hjelpe til. Og alle som vil kan bo gratis på fyret mens de jobber på dugnad.

Siste: Bildegallerier