19.12.2014

Gjøken er en luring

Her har gjøken etter-lignet rødstjertens egg (lengst til høyre). Foto: Bård Stokke.Her har gjøken etter-lignet rødstjertens egg (lengst til høyre). Foto: Bård Stokke.

- Ko-ko, lyden av ein ordentlig luring. Gjøken er ikke bare kjent for sin karakteristiske sang, men også fordi den legger egg i andre fuglers reir.

Av:
Bård G. Stokke
/
doktorstipendiat i biologi ved NTNU
Bård Stokke har doktor-grad i biologi, her med en annen luring i skogen. Foto: NRKBård Stokke har doktor-grad i biologi, her med en annen luring i skogen. Foto: NRK

Mange av oss har problemer med å skille de ulike fuglelydene fra hverandre i vårens orkester, men noen lyder kjenner vi alle godt. Dette gjelder ikke minst gjøkens kjente og kjære sang. De første 'ko-ko' om våren bærer bud om at sommeren er i anmarsj, men dersom vi tenker etter, er det langt oftere at vi hører gjøken enn ser den.

Luring

Det er ikke så lett å mate en gjøkunge som er så mye større enn en selv! Foto: Bård Stokke.Det er ikke så lett å mate en gjøkunge som er så mye større enn en selv! Foto: Bård Stokke.

Det er heller ikke alle som vet at gjøken er en skikkelig luring som narrer andre fuglearter til å ta seg av sine egg og unger. Gjøken er det vi kaller en snylter eller kullparasitt, og småfuglene som får den tvilsomme fornøyelsen å motta gjøkens egg, kalles for verter. Når gjøkhunnen skal legge egg, setter hun seg i et tre og spionerer på småfugler som bygger reir. Når verten er ute av syne, flyr hun raskt bort til reiret, spiser ett av vertens egg og legger så sitt eget egg i reiret. Deretter flyr hun avsted og vil aldri mer ofre sitt egg, og senere sin unge, en tanke. Den lar altså vertsfuglene ene og alene ha ansvaret for sine egg og unger, mens den selv kan fly rundt og narre andre småfugler. For en luring!

Hensynsløs krabat

Når gjøkungen klekkes, er dens første tanke å kaste ut de andre eggene i reiret slik at den vokser opp alene. Den manøvrerer vertens egg opp på ryggen og balanserer dem der mens den klatrer baklengs opp langs innsiden av reiret. Når den kommer opp til kanten av reiret, kaster den så vertsegget over kanten og ned på bakken. Deretter tar den fatt på å kaste ut det neste egget, helt til den ligger der alene tilbake. Ved å gjøre dette, sikrer gjøkungen at all maten som de stakkars fosterforeldrene kommer med går utelukkende til seg selv. Smart!

Våpenkappløp

Her har gjøken etterlignet bjørke-finkens egg. Gjøkegget er det i midten til høyre. Foto: Bård Stokke.Her har gjøken etterlignet bjørke-finkens egg. Gjøkegget er det i midten til høyre. Foto: Bård Stokke.

Noen småfugler har imidlertid utviklet et forsvar mot gjøkens lureri. De kan kjenne igjen og kaste ut gjøkegget. Hjemmeseier! Dermed sitter gjøken igjen med svarteper, men den er ikke rådløs av den grunn. Neida, den er jo en skikkelig luring. For å narre de utspekulerte småfuglene, legger gjøken et egg som ligner veldig mye på vertseggene, og dermed vil verten godta gjøkegget, og gjøken har atter en gang tatt ledelsen i denne konkurransen, eller våpenkappløpet som vi også kan kalle det! Mange synes kanskje at gjøken kan virke slem, men den narrer ikke småfuglene for moro skyld. Dersom gjøken mislykkes i å lure sine verter, vil den ikke overleve, noe som gjør at dette virkelig er en kamp på liv og død. Tenk på dette neste gang dere hører en gjøk!

Sendt i Newton søndag 28. november 2004.