22.12.2014

Knelere

De er rovdyr, kannibaler og hos dem gjelder den sterkestes rett. Hold derfor fingrene unna store knelere. Du vil merke hvorfor...

Hilde Håbjørg

og Jan Ove Rein

Knelerne (Mantodea) er rovdyr i miniatyr, men de største kan bli over 10 cm. Mest kjent er Mantis religiosa som ser ut som de kneler med forbeina. Det ga opphav til navnet, men det fromme utseende skjuler deres rå virkelighet. De spesielle frambeina bruker de som fangstvåpen. Byttedyr som kommer innen rekkevidde blir spiddet på de skarpe piggene før beinet klappes sammen som et gap. Og de spiser byttet levende.

Skarpt blikk

Knelere følger med Foto: NRKKnelere følger med Foto: NRK

De har kanskje insektsverdenens beste syn og knelerne ser godt med sine store fassettøyne som består av mange lange, smale enkeltøyne. Fordi enkeltøynene i fasettøyet overlapper hverandre ser de helt rundt, og du ser at de snur hodet etter deg når du går. Synet brukes i jakten på byttedyr, som godt kan være større enn dem. Bytte kan være alt fra fluer, sirisser til små frosker eller øgler. Men knelerne har ikke gift og er derfor ufarlig for mennesker.

Kamuflasje

I vår fauna finnes de ikke naturlig,

En blomsterkneler (Pseudocreobotra wahlbergii)i skremmepositur med øyeflekker Foto: Tom LarsenEn blomsterkneler (Pseudocreobotra wahlbergii)i skremmepositur med øyeflekker Foto: Tom Larsen

men de lever ellers både i regnskog og på tørre savanner. I sine naturlig omgivelser er de godt kamuflert, og mange går i ett med naturen. De kan se ut som pinner, blomster eller blad, og er nesten usynlig for andre insekter. En del knelere har skjulte fargetegninger på undervingene som ligner på øyne. Hensikten med disse øyeflekkene er å skremme eller overraske en angriper ved å se større ut enn det den er. I tillegg går en del rovdyr etter hodet på byttedyrene, og sikter etter øynene. De falske øynene kan derfor styre angrep vekk fra viktige deler av kroppen og øke sjansen for at kneleren overlever.

Se Bildegalleri: Knelere.

Hodeløs parring

Parringsakt(Theopropus elegans) Foto: Tom LarsenParringsakt(Theopropus elegans) Foto: Tom Larsen

Hunnen er et rovgriskt insekt som spiser mye og ofte, og kan faktisk spise til hun nesten sprekker. Da hjelper det ikke hannen at hun i tillegg er kannibal. Når han drister seg inn i parringsakten hender det at hunnen spiser hannen. Parringen går likevel sin gang på grunn av at hannens nervesystem er laget for å gjennomføre akten, selv om han mister hodet.

I noen kulturer er knelere hellige, og man tror at hvis du har gått deg bort, gå i den retningen kneleren ser. Det vil føre deg hjem. (Og de ser i 360 grader).

Se en kneler spise i Unnis hånd i Jan Oves hule:

Knelere (ISDN/modem)

Knelere (bredbånd)

Lurer du på noe om knelere eller du ønsker Knelere som kjæledyr kan du sende en e-post til Jan Ove Rein.

Lyd og video

Se også

Lenker