21.12.2014
Jan Oves hule

Kakerlakker

Fisekakerlakk eller Hvesekakerlakk (Foto: Jan Ove Rein)Fisekakerlakk eller Hvesekakerlakk (Foto: Jan Ove Rein)

Ferie i syden kan bli det avgjørende møtet for deg og din nye venn. Du kan få med deg en blindpassasjer i kofferten eller i klærne, som gjør at du plutselig har huset fullt av en stor famile.

Bilde på forsiden: Neshornkakerlakk(Foto:NRK)

Av Hilde Håbjørg og Jan Ove Rein.

Har de først kommet på besøk er det vanskelig å be dem reise av gårde. Kakerlakker er hardføre insekter og de formerer seg i et tempo som gjør at du kan ha en liten landsby bak kjøleskapet, før du vet at de er der.

Føder levende unger

Hunnene legger egg som oppbevares i en eggkapsel. Denne eggkapselen, som kan ha

Sør-Amerikansk dødningehode kakerlakk (Foto: NRK)Sør-Amerikansk dødningehode kakerlakk (Foto: NRK)

mellom 30-40 egg, oppbevares i hunnens kropp til ungene klekkes, og kommer ut levende. Dette gir eggene beskyttelse og riktig temperatur. Kakerlakkene blir fort mange, og de er raske. Kakerlakker er faktisk en av verdens raskeste insekter, og noen arter kan løpe 1,5 meter i sekundet. De er ikke lette å få tak i og når de i tillegg er nattaktive må du være på jakt etter dem for å finne dem. Om du da ikke har sølt mye på kjøkkenet og etterlatt et festmåltid for en kakerlakk. De elsker fetthodlig mat. (Men spiser nesten alt).

Varmekjære

De fleste kakerlakker lever i varme strøk, men både i tørre og fuktig områder. De finnes både i ørkenområder og tropiske strøk. Det betyr at blindpassasjerer fra sydenturer ikke kan leve lenge her i Norge fordi det er for kalt, om de da ikke tar inn bak kjøleskapet ditt.

Det er beskrevet omkring 4000 arter, men bare 25-30 av disse regnes som alvorlige skadedyr. Kakerlakkarter vi finner naturlig i Norge er Markkakerlakker (Ectobius lapponicus). De lever stort sett ute i skogen, og formerer seg ganske seint. De er ca 1 centimeter lang.

Stor variasjon

Populært som kjæledyr. Neshorn kakerlakk (Macropanesthia rhinoceros) Foto: Jan Ove ReinPopulært som kjæledyr. Neshorn kakerlakk (Macropanesthia rhinoceros) Foto: Jan Ove Rein

Noen kakerlakker kan bli store. Verdens største kakerlakk heter Megaloblatta longipennis, og har et vingespenn på 18 cm. Den tyngste arten heter Nesehornkakerlakk (Macropanesthia rhinocerus ), og kan bli 50 gram og 10 cm lang. Den kan bli veldig gammel i insektsammenheng, opptil 10 år, og er populær som kjæledyr. De minste kakerlakkene blir kun 4 mm, og lever av sopp i maurtuer.

Fisekakerlakk (bredbånd)

eller kjempe hvesekakerlakk er en hissigpropp som Unni møtte i Jan Oves hule.

Urdyr

Kakerlakker har eksistert på jorda siden dinosaurenes tid (200-300 millioner år siden), og de har ikke forandret seg mye. Det harde panseret og kroppens evne til å holde på fuktighet gjør at den kan leve under tøffe forhold, og den flate kroppen gjør det enkelt for den å gjemme seg unna og rømme fra farer. Kakerlakker er ikke farlige, men de kan spre smittestoffer. Sarssmitten ble blant annet spredt med kakerlakker.

Sør-Amerikansk dødningehode kakerlakk (Foto: NRK)Sør-Amerikansk dødningehode kakerlakk (Foto: NRK)

En av de vanligst tilreisende til Norge er Tysk kakerlakk (Blatta germanica). I tillegg er det flere arter som er innført til landet i fruktlaster. Blant annet amerikansk kakerlakk (Periplaneta americana), australsk kakerlakk (Periplaneta australasiae) og orientalsk kakerlakk (Blatta orientalis).

Neste uke får du møte en av kakerlakkens nærmeste slektninger, knelerne.

Lenker