18.12.2014
Jan Oves hule

Vandrende pinner

Spøkelsesinsekter, eller vandrende pinner, er god mat for insektspisende rovdyr. Forsvar er livsviktig, og kamuflasje er løsningen. For det man ikke ser, kan man ikke spise.

Vandrende pinner er insekter. Noen ligner på pinner og noen ligner mer på blad, og kalles vandrende blad. Alle vandrende pinner er planteetere, men overalt hvor de lever, fra tropiske områder til sør i England, er de god mat for insektspisende rovdyr.

Angrep er det beste forsvar

Tror du Walt Disneys rare figurer bare finnes i tegnefilmens verden? Virkeligheten er mer fantastisk enn du tror, iallefall når det gjelder pinner. Det ikke er lett å skille insektene fra omgivelsene. Pinner er kamuflasjemestere, og har mange triks for å komme seg unna farer.

Et vandrende blad Foto: NRKEt vandrende blad Foto: NRK

Å gå i ett med omgivelsene er en måte å skjerme seg mot fiender på. Men de kan også spille død, for virkelig å se ut som en trepinne. Eller svaie i vinden når de henger på busken, slik at det er veldig vanskelig å se forskjell på et virkelig blad og et vandrende blad. Mange pinnearter har torner på kroppen og føttene. Det gjør kamuflasjen bedre, men de bruker også tornene på lårene til å sparke og klemme angriperen.

Se Unni bli angrepet av en pinne (Kamuflasje og forsvar (bredbånd)).

Kamuflasje og imitasjon

Macleays spectre (Extatasoma tiaratum) Foto: Jan Ove ReinMacleays spectre (Extatasoma tiaratum) Foto: Jan Ove Rein

Pinnen Macleays spectre imiterer en giftig skorpion som er klar til å stikke. Kanskje det skremmer angriperen? Nymfene (ungene) til denne pinnen ligner små maur, og det er ikke uvanlig at pinner har vinger slik at de kan fly av gårde. Men i de fleste tilfeller er det hannene som kan fly. Mange har sterke farger på vingene for å skremme eller forstyrre angriperen lenge nok til at de selv kan stikke av. Se mere om pinnenes kamuflasje og forsvar.

Kamuflasje og forsvar (bredbånd)

Fakta og overtro om vandrende pinner

Vandrende blad (Phyllium bioculatum) Foto: Jan Ove Rein Vandrende blad (Phyllium bioculatum) Foto: Jan Ove Rein

Verdens lengste: Totalt 55 cm lang (Phobaeticus kirby).

Verdens tyngste insekt: Pinne på 65 gram (Heteropteryx dilatata).

Verdens mest sjeldne insekt: Pinne som lever på den lille øya Balls Pyramide, utenfor Australia.

De fleste vandrende pinner og blad lever i et år. Hunnene legger egg, og hos en art legger hunnen opptil 2000 egg. De formerer seg både ved parring og ved å legge ubefruktede egg. Alle ubefruktede egg klekkes som hunner, og er kopier av mora. Pinner vokser ved at de skifter hud. Da er de superfølsomme helt til skallet stivner. Skader på føtter og lemmer som skjer i ung alder blir ofte reparert ved at tapte lemmer vokser ut på nytt i forbindelse med hudskifte. Insekter har ikke lunger, men et rørsystem som transporterer luft. I flere land er det knyttet overtro til å få pinner inn i husene, men pinner er ikke farlige!

Overtro om pinner (bredbånd)

Ønsker du deg kjæledyr uten å ha funnet det rette? Kunne du tenke deg Vandrende pinner som kjæledyr? Se mere info om hvordan du kan bli pinneeier.

Se innslag og bildegalleri om vandrende pinner

Vandrende pinner i Jan Oves hule (ISDN/modem)

Vandrende pinner (bredbånd)

Bildegalleri:Vandrende pinner

Bildehistorien:En nymfe kom til verden

Lenker