19.12.2014
Jan Oves hule

Skorpioner

Skorpionene er blant de mest vellykkede av alle leddyr, og finnes i dag på alle kontinenter unntatt New Zealand og Antarktis. De lever i mange typer omgivelser og områder – alt fra den tørreste ørken til den våteste regnskog. I snødekte fjell i 5500 m.o.h. høyde i Andesfjellene til 800 meter dype huler i Mexico.

De aller fleste skorpioner trives best der det er varmt (i subtropiske og tropiske områder), men noen arter har tilpasset seg et liv i områder med kuldegrader og snø om vinteren. Skorpionene er nattaktive for å slippe unna sterk sol og høye temperaturer om dagen, og for å slippe unna en del av rovdyrene som gjerne tar en skorpion til middag. Men vi kan se Spøkelsesskorpioner i et spesielt lys.

Sanser

Ufarlig trelevende skorpion fra Øst-Afrika Foto: Jan Ove ReinUfarlig trelevende skorpion fra Øst-Afrika Foto: Jan Ove Rein

Skorpionen kan ikke se spesielt godt, men øynene er svært følsomme for lys. De gjemmer seg bort om dagen under steiner, i huler, under bark, i steinsprekker eller i husvegger. I kveldsmørket sniker de seg fram for å jakte etter mat eller finne seg en parringspartner. Man tror at enkelte arter kan orientere seg om natten ved hjelp av månen og stjernehimmelen.

Skorpionenes viktigste sanseorgan er mange små sansehår som er spredd rundt omkring på kroppen. Mange av hårene kan registrere vibrasjoner og små bevegelser fra underlaget eller i lufta. Skorpionen kan faktisk fange et flyvende insekt i luften på grunn av dette. Noen av hårene kan også registrere kjemiske stoffer på bakken. Det er viktig når hunner og hanner skal finne hverandre for parring.

Jegeren

Amerikansk Sandskorpion med siriss Foto: Jan Ove ReinAmerikansk Sandskorpion med siriss Foto: Jan Ove Rein

Skorpioner er effektive rovdyr som fanger sine byttedyr gjennom bakholdsangrep. Gjennom sansehårene får skorpionen informasjon om avstanden og retningen til byttedyret. De kan oppdage et lite byttedyr over 50 centimeter unna. Straks et byttedyr er innenfor rekkevidde av klørne blir det fanget. Skorpioner med store, kraftige klør knuser byttedyret eller spiser det levende. Arter med spinkle klør stikker som regel byttedyret en eller flere ganger med giftbrodden. Skorpionene bruker ofte flere timer på å spise opp et byttedyr. Skorpioner er urgamle dyr.

Skorpioner i Europa

Europas største skorpion Foto:Jan Ove ReinEuropas største skorpion Foto:Jan Ove Rein

Det finnes 21 arter i Europa. De fleste er ganske små (3-5 cm), men den største kan bli opp mot 10 cm lang (Iurus dufoureius). Skorpioner finnes i alle land langs Middelhavskysten. En sjelden hulelevende art lever i fjellene mellom Spania og Frankrike. Men den som lever lengst nord, holder til i byen Sheerness på sørkysten av England. I deler av havneområdene har man kjent til en koloni av skorpioner siden midten av 1800 tallet.

Det er ingen Europeiske skorpioner som er farlige, men tre arter har et smertefullt giftstikk som kan gi en del ubehag. Det er svært vanlig at man oppdager skorpioner i hus og hage, i deler av sørlige Europa. De er ikke farlige for mennesker, men mange er redde for dem.

Her kan du få vite Hva vet Unni om skorpioner?, og se farlige og ufarlige skorpioner i Bildegalleri: Skorpioner

Skorpioner i Jan Oves hule (ISDN/modem)

Skorpioner i jan Oves hule (bredbånd)

Lenker