20.12.2014

Margebein

Margebein er som en medisin for sjelen, luft for hjernen og varme for hjertet.

Av:
Hadi Lile

Ole Henrik Magga sa en gang:

– Kultur er som luft, man legger ikke merke til det før det er borte.

Et menneske uten kultur er som et dyr. Kultur er måten vi uttrykker vår menneskelighet på og matoppskrifter er viktig for alle kulturer og vår menneskelighet. De fleste dyr bare eter for å bli mett. Flerkulturell mat gjør oss til ”større” mennesker både rent fysisk og menneskelig.

Mat for sjelen

”Food for thought” er et viktig begrep. Mat kan godt være andre ting enn bare det rent fysisk spiselige. Vi kan snakke om mat for sjelen, mat for hjertet og mat for hjernen. Og så er spørsmålet om det finnes mat som både kan være mat for hjertet, sjelen, hjernen, ganen og magen? Jeg tenker da spesielt på ekte reinsdyrmargebein servert i en gammel lavvo til joik og et knitrende bål.

Veien til galskap

Margebein er som luft, hvis det forsvinner kan man ikke puste lenger. Da vil en del av menneskehet dø – en del av hjertet, hjernen og sjelen. Jeg savner margebein. Oslo samiid searvi hadde for en noen dager siden margebeinsfest her i Oslo. Og jeg kunne ikke komme. Det skar dypt i hjertet, det var tortur for sjelen og en gnagende plage for min hjerne. Veien til galskap er kort hvis man ikke får i seg litt margebein. Her er en oppskrift for å unngå psykiatriske klinikker:

Reintunge og margebein

reinkjøtt til buljong

reintunge

margebein

salt og pepper

Kok buljong av reinkjøtt og vann i en times tid, til kjøttet er blitt mørt. Legg oppi reintunga sammen med salt og pepper, og la det koke videre i 45 minutter til. Margebeina putter du i gryta når det gjenstår 10 minutter av koketiden.

Retten serveres med poteter, og buljongen lager du saus av.