22.12.2014
Lær mer om MGP

Alt du trenger å vite om MGP

Melodi Grand Prix er arenaen hvor skillet mellom det viktige og uviktige er opphevet. Her er all kunnskap nyttig - og derfor gir vi deg nå alt om MGP som du trenger for å imponere venner og kjente!

Av:
Helge Gjertveit

Glem alle innvendinger om at Melodi Grand Prix er noe du ikke burde bruke tid og energi på. For innerst inne vet vi alle at den som kan strø om seg med fakta og anekdoter fra MGP-universet, garantert gjør det bra også i det sosiale livet.

Så da er det bare å sette i gang: Pugg noen av opplysningene under, og imponer venner og kjente!

Røde Moberg

Elisabeth Moberg, (hun høye i ”Kvinner på Randen”), hadde i 1988 rødt hår og sang ”Natten er din og min”, sammen med Terry Heart. De ble nummer 7 i den nasjonale finalen.

Du visste kanskje heller ikke at det er Elisabeth Moberg som synger ”La humla suse”, som du alltid hører i Reiseradioen om sommeren? Men det er det, altså!

Melodi Grand Idol

”Alltid Evig sommer”, eller ”All I ever Wanted Was You”, sang Lars A Fredriksen i 1998. Visste du at det er IDOL-dommer David Eriksen som har laget sangen, som kom på 8. plass i den internasjonale finalen?.

Også Ole Evenrud har gjort seg bemerket i Melodi Grand Prix. I 1997 satt han i fagjuryen.

Søt musikk

I 1989 hadde Inger Lise Rypdal oppgaven med å lede ekspertjuryen, mens Øystein Bache var programleder i den norske finalen i Stavanger. Her møtte han Ingeborg Hungnes, som ble nummer tre i superfinalen.

Ingeborg ble etterhvert også hans kone. Paret er i dag godt gift, har 3 barn, og Ingeborg har ikke siden den gang vært med i Melodi Grand Prix.

Kor mange ganger?

Kari Gjærum, hun lyse i koret ja, har derimot deltatt mange ganger. Hun har sunget i hele 11 nasjonale finaler. Fem ganger har hun pakket kofferten og blitt med til den internasjonale finalen. Kari var selvsagt med i koret på ”La det swinge” da Bobbysocks vant i Gøteborg i 1985.

Den norske finalen hadde i 1985 et sterkt deltakerfelt. Silje Neergaard deltok med en rød alpelue, og fremførte låten ”Si det, si det”. Bjørn Eidsvåg sang låten ”Gammel drøm”. mens også Olav Stedjes ”Nattergal” fra den samme finalen ble en hit.

Aluminium ingen mote

Ingvild Bryns kjole fra den internasjonale finalen i Oslo Spektrum i 1996 ble aldri en like stor hit. Kjolen var laget av norsk aluminium, noe vi har sett lite til i norske butikker de seinere årene.

Cheezy Keys er en av årets åtte finaledeltakere, men visste du at et av bandets medlemmer, Kim A. Hagen, en gang i tida har koret for Jahn Teigen.

Riktignok fikk 11-årige Kim nei av Mr. Grand Prix til å bli med på "Glasnost" i 1988, i motsetning til Mona Woll Haaland og hennes trekkspill. Hun hadde da nylig blitt kåret til Årets Ansikt gjennom Se&Hør. Siden den gang har vi ikke sett mye til hennes trekkspill, mens Mona derimot har vært synlig på reklame for te. For en del år siden ble hun dessuten koblet sammen med Kronprins Haakon.

Kongelig moro

Det spørs vel om han sier noe mer om kongehuset i år, kommentator Jostein Pedersen.

Første gang Jostein Pedersen kommenterte Melodi Grand Prix var i 1994. I 1995 var det Annette Groth som hadde jobben fra Dublin, men etter dette er det Jostein Pedersen som har kastet rundt seg med kommentarer, både sarkastiske og informative, i så vel de nasjonale som i de internasjonale finalene.

Du visste kanskje ikke at Jostein Pedersen etter militæret reiste til Ibiza for dimme-pengene. Her fikk han seg jobb som go-go danser. Målet var å få opp stemningen blant festglade svenske husmødre på chartertur.

Cheezy diplomatmat

Noen som fikk opp temperaturen i 2003 var Cheezy Keys. Deres pauseunderholdning i den norske finalen ble til slutt diplomatmat. Innslaget var produsert av Arve Furset, mannen som skrev det årets vinnerlåt ”I`m not Afraid to Move on”. Arve var også medkomponist på låten ”Good Evning Europe” som ble nummer 3.

I 1983 var Nissa Nyberget i NRK med i Melodi Grand Prix med låten ”Du ber meg om evighet”. Nesten samme tittel som sikret Elisabeth Andreassen en andreplass i den internasjonale finalen i 1996 - ”I evighet”.

Fra 1970-1980 deltok Anne-Lise Gjøstøl i hele seks finaler, som solist eller sammen med en gruppe. I 1977 sto hun i Anita Skorgans ”Casanova”-kor, og seinere ble Anne-Lise kjæreste med maleren Vebjørn - og byttet ut mikrofonen med penselen.

Så er det viktig å huske at

- søstrene May Britt Andersen og Inger Lise Rypdal har vært med en rekke ganger i Melodi Grand Prix, men aldri i samme år.

- onkelen til Bjarne Laastad jr. (tidligere programleder i ”God Morgen Norge” og hallomann i TV2), Lakis Karnezis, spilte gitar for Silje Vige i finalen i 1993.

- Britt Elisabeth Haagensli sang duett med Gro Anita Schønn i den norske finalen i 1975, med låten "Ah, du gjør meg så glad". Samme år deltok Øystein Sunde og Benny Borg med låten "En enkel sang".

- årets programleder, Ivar Dyrhaug, leder den nasjonale Grand Prix-finalen for fjerde gang

- Norge har havnet sist i Melodi Grand Prix ni ganger, mens vi fire ganger har reist hjem uten poeng.

Siste: Melodi Grand Prix

Melodi Grand Prix-kalenderen