skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Naturens verden 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Naturens verden Sist oppdatert 16:38
NRK RADIO P1
 
 

Naturens verden - spennende opplevelsesradio hver søndag kl 09.03 i Norges største radiokanal - NRK P1.

E-post:

Naturens verden
0342 Oslo


 

Stor stas i nytt fjøs!

I Re i Vestfold har to bønder satset stort på fremtiden, med nybygd samdriftsfjøs der femti melkekyr stelles med robothjelp. Nylig ble fjøset høytidelig åpnet av fylkesmann Mona Røkke, og Kari Bay Haugen ble med på feiringen...

Publisert 03.12.2004 17:07. Oppdatert 03.12.2004 17:26.
Gårdene Lilleborge og Vika har slått seg sammen, og satset mer enn fem millioner kroner på fremtiden som melkebønder.

Hva er det som får folk til å satse skjorta på gårdsdrift, lurer Kari Bau Haugen på. Tor Wilhelm Bue er en av dem som har gått i kompaniskap, og ser mange fordeler med den nye driftsformen. Roboter og automatiseringsutstyr har fjernet mange tunge tak, og når man er flere om driften blir det lettere å få fri også.

Dessuten er det bedre å være ku i det nye fjøset også. Høyt under taket, god ventilasjon,, og kuer som går løse. De avlegger melkeroboten et besøk når de vil, og tilbringer ellers dagen med småvandring, automatbørster og drøvtygging.

I sendingen får du og høre mer om kveiteoppdrett, som lenge har vært vanskeleg å få dreisen på. De store flatfiskene har ikke likt seg i tanker og kar. Men etter at mllioner av kroner nå er brukt på prosjektet Krafttak Kveite, går det mot et gjennombrudd i næringen.
Prosjektleder Ingrid Lein ved AKVAFORSK på Sunndalsøra i Møre og Romsdal, får besøk av reporter Tove Fugelsnes søndag.

Og hos planteforsk på Njøs i Sogn og Fjordane, er Helge Søfteland på besøk hos pærer av alle slag. Men de norske pæresortene taper terreng mot utenlandske fetter-sorter, og hvis utviklingen fortsetter vil det ikke bli dyrket norske pærer om 5-6 år. Hva skal vi gjøre med det, undrer forsker Stein-Harald Hjeltnes.

Hør mer i Naturens verden på P1 søndag klokka 09:03!

Hvorfor ikke lage noe godt med pærer så lenge?

Johans godispäror


Kok inn skrelte pærer i vin og ha i kanel etter smak.
Nytes varme med vaniljeis til. Nam, nam!

LENKER

 
banner m lenke 180 matserie 04
arkiv naturens verden m banner 180
naturopplevelse banner 180
blom nytelser banner 180
 
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no