22.12.2014

Jon Almaas

Jon Almaas (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)

Jon Almaas var mandagskveldens gjest i Stjerneklart.

Jon Almaas ble født den 29. august 1967 som sønn av arkitekt Øyvind Almaas og ernæringsfysiolog Elisabeth Helsing, som forresten startet ammehjelpen. Senere vokste han opp på Høvik i Bærum, i en storfamilie med storesøster Ingerid og to bonussøsken, etter at faren hadde giftet seg med legen Gro Nylander. Jon gikk på Rudolf Steiner-skolen på Hovseter i Oslo og senere på Stabekk videregående skole, der han tok eksamen i 1986. Allerede to år gammel fikk han være statist i et TV-program på NRK, takket være en onkel som jobbet som rekvisitør der. Sammen med moren og søsteren Ingerid spiste han pølser sittende på et gjerde.

Nytt på nytt (Foto: Per Heimly)

De første Nytt på nytt-programlederne.

Foto: Per Heimly

Etter videregående skole arbeidet Jon som gulvstøper i Selmer Furuholmen. Blant annet fikk han jobben med å støpe gulvet i Kredittkassens lokaler på Majorstuen. Men det var Jons store sorg at han aldri fikk kjøre gravemaskinen Case, som de andre på støpelaget fikk, bare den mer simple pukk-pakke-maskinen Hompetussa.

På begynnelsen av 90-tallet tok Jon utdanning i USA og ble bachelor i internasjonal business i 1992. Han tok også drama som sidefag. I 1994 ble han redaksjonsassistent i NRK TV på Marienlyst og jobbet blant annet med programmene ”Sommeråpent”, ”Penger på spill” og ”Toppen en time”. I 1995 dro han til Tromsø der han var produsent for ”Ja, takk, begge deler”, ”Krakk” og ”Helg i solnedgang”. Han bidro også som skuespiller i programmene.

Jon Almaas (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Jon Almaas som programleder for Amandaprisutdelingen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX

I 1997 dro han tilbake til Marienlyst og var produsent for ”Go’ elg” og Newton i 2 år. I 1998 laget han de faste innslagene ”Hvor på kroppen” i samlivsprogrammene ”Direkte sexy” på NRK 2. I 1999 var han på audition for programlederrollen i ”Nytt på nytt”, etter at både Knut Nærum og Anne-Kat. Hærland var plukket ut til de øvrige rollene. Selv trodde han det hadde gått dårlig, men han fikk jobben og har vært stødig programleder siden.

I Gullruten ble han kåret til beste mannlige programleder to år på rad, nemlig i 2002 og 2003. Han har også vært programleder for en rekke TV-show, fra årskavalkader til Amandaprisutdeling. Han har gitt ut tre bøker på 6 år og er medlem av brødrene Auklands langløpslag på ski. Han bor på Vinderen i Oslo sammen med samboer Ellen og to barn, Aksel på seks og Liv på tre år.

Stjerneklart med Jon Almaas mandag 20.10.08 kl. 22.05 på NRK P1