22.12.2014
Lørdag 14. januar

Avne den gode med det rare hodet

Avne er 18 år når hun legges inn på lukket avdeling første gang. – Jeg husker at jeg våknet – i et hvitt rom. Og i det rommet var det en stol og en seng. I den senga lå jeg.

Avne vil lære å kjøre  bil. Foto: Marit K, Selmer.Avne vil lære å kjøre bil. Foto: Marit K, Selmer.

Så husker jeg at jeg så opp i taket og liksom prøvde å skjønne hvor jeg var. Så skulle jeg røre på meg. Og så klarte jeg ikke å røre på meg. Og så viser det seg da at jeg lå fastspent i en belteseng. Og det var liksom mitt første, ordentlige møte med psykiatrien.

Stemmer i hodet

Hvordan er det å våkne opp i en belteseng og bli tvunget til å spise piller man ikke vil ta? Hva skjer når man får stemmer i hodet, begynner å se ting som ikke er der og forfølges av Arne Treholt og en fjernstyrt skjære? Hvordan leve når du helst vil dø?

Å få tilbake sitt liv

Foto: Marit K. SelmerFoto: Marit K. Selmer

Journalist Marit K. Selmer har fulgt Avne et halvt år det året hun fyller 30. I ukens radiodokumentar forteller Avne om tøffe tak i møtet med norsk psykiatri, tvangsmedisinering og kampen for å bli behandlet som et menneske og ikke bare en diagnose. Det er en vond historie, men takket være Avnes personlighet, er den også full av humor.

Sertifikat

I dag er Avne 30 år og bor på Hvaler med skilpadden sin Vilja. Hun begynner å bli mye bedre og det er to år siden hun var innlagt sist. Vi møter henne i en periode der hun prøver å få tilbake sitt gamle liv, ta opp igjen tråder fra fortiden og møte venner hun ikke har sett på ti år.

På gode dager er hun den kuleste venninnen du kan ha, hun er snill og morsom og befriende lite selvhøytidelig. Men angsten gjør at det er mange ting hun ikke orker eller klarer å være med på. Noe av det som er vanskelig er å ta bussen. Derfor vil Avne lære å kjøre bil. Men får hun lov til det etter 12 år år i psykiatrien, 12 diagnoser og 12 innleggelser?

Avne med skilpadden Vilja. Foto: Marit K. Selmer.Avne med skilpadden Vilja. Foto: Marit K. Selmer.

Avne den gode med det rare hodet

En radiodokumentar av Marit K. Selmer,

teknisk regi: Geir Hauger.

Sendes i NRK P2

lørdag 14. januar kl 10.15

og søndag 15. januar kl 19.30.

Lenker