22.12.2014
28. august

Frå ein boks på Ikea

– Jeg er forelsket i IKEA. Saddam har sendt meg til Norge, og jeg gikk til IKEA, Saddam har sendt meg til Norge, og jeg valgte å gå til IKEA. Dette er berre ei av mange stemmer frå dokumentar-redaksjonen sin «skrifteboks» på IKEA. Programmet vart første gong sendt i april i år.

Frå ein boks på Ikea.Frå ein boks på Ikea.

Ung mann:

Hvis du river ned alt det overfladiske og kommer til meg: Det er ikke stort, nei. Ikke noe fritid. Ikke noen kjæreste. Og på mandag, i utgangspunktet, ikke noe sted å bo...

Dokumentar-redaksjonen i NRK P2 fekk i januar bygd eit lite rom på IKEA i Bærum, der folk kunne gå inn, setja seg i ein stol og fortelja kva dei ville til ein mikrofon montert i veggen.

Slik lydde invitasjonen til dei mange tusen som var innom IKEA i løpet av veka: «IKEA er stedet vi ofte drar til for å møblere våre nye liv. Enten du er nygift, nyskilt, student som har flyttet fra mor, får en ny halvsøster eller halvbror inn på rommet – hva det enn er, vil vi gjerne høre din historie».

Kvinne:

Jeg er her på IKEA fordi jeg flyttet fra mannen min for et år siden. Jeg var innom ham før jeg skulle dra hit, og leverte ungene. Han skulle egentlig også på IKEA, blir liksom aldri ferdig han heller med å samle inn de tingene han trenger. Så vi lurte egentlig på om vi skulle dra hit sammen, men så blir det kanskje litt dumt det også, å være sammen på IKEA til hvert sitt sted.

Programskapar Kari Hesthamar.Programskapar Kari Hesthamar.

Programskapar Kari Hesthamar fekk i løpet av ei veke inn nærare tolv timar med lydopptak, og ein del av dette er no sett saman til radiodokumentaren «Frå ein boks på IKEA».

Mann:

IKEA er et utrolig irriterende sted. Hver gang jeg går på IKEA så blir jeg utrolig sint, merker jeg. Uansett hvordan jeg har det når jeg begynner å gå opp, så er jeg helt ødelagt, psykisk skadet når handleturen er ferdig. Jeg har tenkt en del på hvorfor dette skjer, og har vel egentlig ikke kommet frem til noe annet enn at IKEA er ondt.

Frå ein stol på IKEA

Av Kari Hesthamar. Teknisk regi Tormod Nygaard og Kjetil Hansen.

NRK P2 laurdag 28. august kl 10.15

Reprise søndag 29. august kl 19.30