22.12.2014
Operaguiden i P2

En gutteaktig komponist

Bauta over Britten (Foto: RICHARD LEWIS/AP)

Bauta over Britten

Foto: RICHARD LEWIS/AP

Han var både homse og pasifist, men ble en nasjonal figur.

Benjamin Britten er begravd på kirkegården i Aldeburgh med utsikt over Nordsjøen.

”All min musikk min kommer herfra,” sa han. I Aldeburgh skapte han en festival i1948, sammen med sin livsledsager Peter Pears.

Operaen Peter Grimes handler om Aldeburgh. Peter Grimes er en mann som forårsaker sine lærlingers død, og blir gal av skyldfølelse. Historien kommer fra en 1700-talls fortelling skrevet i poetisk form av George Crabbe fra Aldeburgh.

«Jeg vil at min musikk skal være til nytte for folk. Jeg skriver ikke for ettertida.»

Benjamin BrittenTale i Colorado 1964

Benjamin Britten ble en nasjonal figur. Peter Pears fikk en hilsen fra dronningen da Benjamin Britten døde. Men som pasifist, venstrevridd og homofil ble han også behandlet med mistenksomhet mens han levde.

Sans for unge menn

Poeten Auden, som var en nær venn, klaget i et brev over at Britten var så opptatt av ”thin-as-a-board juveniles”. Men Britten var tiltrukket av uerfarne og uskyldige gutter hele livet.

Han ble åpenlyst forelsket i en tolvåring som var med i ”The Turn of the Screw”. Ingen av guttene som Benjamin Britten involverte seg i, hadde noe galt å si om ham. Bortsett fra en trettenåring som mange år etter at det skjedde sa at han kom seg unna ved å skrike og kaste en stol på ham.

Scotland Yard viste en spesiell interesse for homofile etter at spionen Guy Burgers flyktet til Russland i 1951, og ”intervjuet” Britten, uten at det fikk konsekvenser for ham.

Om fem prosent av befolkningen er homofile, så er de overrepresentert i klassisk musikk. Blant Brittens samtidige finner vi Copland, Bernstein, Barber John Cage og Michael Tippett, for eksempel, som alle var tydelige med sin legning, mens andre syntes det var mer problematisk.

Overbeskyttet

Britten vokste opp i et middelklassehjem. Faren var tannlege, moren sanger. Han ble en overbeskyttet ung mann som ikke begynte å utfolde seg før moren hans døde, og det er grunn til å ha tillit til påstanden om at han følelsesmessig forble tretten år. Han var påtagelig gutteaktig langt inn i voksen alder.

Fjorten år gammel begynte han å studere komposisjon med Frank Bridge. Premieren på operaen Peter Grimes i juni 1945 endret britisk musikk og musikkliv. Komponistens ansikt kom på forsida av det amerikanske tidsskriftet Time. Han skrev i alt fjorten operaer.

Stort musikalsk spenn

Musikalsk fikk han et bredt repertoar, og tok inn over seg tonespråket til Alban Berg, Stravinskij, så vel som Holst, som komponerte Planetene, så vel som vennen Sjostakovitsj.

Sjostakovitsj ble kjent med Britten i 1960, og trass i språkvanskeligheter fant de hverandre. Begge var kjørt opp i et hjørne på grunn av den kalde krigen mellom øst og vest. Britten og Spears besøkte ofte Russland.

”Jeg vil at min musikk skal være til nytte for folk”, sa han i en tale i Colorado i 1964. ”Jeg skriver ikke for ettertida”.

(Alex Ross: The Rest is Noise. Listening to the Twentie4th Century.N.Y.2007)