skilleBildegalleriskilleNettradioskille_slutt
4040 norgesglasset 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Norgesglasset 40/40 Sist oppdatert 10:46
 
Hovedsiden
50-tallet
60-tallet
70-tallet
80-tallet
Det skjedde
Dagens nøtter
Konkurranser
Spillelister
Hitlister
Redaksjonen
Det skjedde
As Time Goes By
Top 10
Elvisbanner
The Beatles
 
4040
Norgesglasset
NRK P1

mandag - fredag
kl 14.00 - 15.00

Norgesglasset
NRK P1
7005 Trondheim


 

"Take On Me" - Videosuksessen

Med 80-årene skjøt musikkvideo-produksjonen fart for fullt. Også norske artister lagde flere og flere videoer, og i 1985 kom den musikkvideoen som helt klart er Norges, for ikke å snakke om en av verdens største musikkvideo-suksesser gjennom tidene, nemlig "Take On Me" med A-ha.

Publisert 04.08.2003 13:27. Oppdatert 06.08.2003 08:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Legendarisk

"Take On Me"-videoen var den direkte årsak til at A-ha ble verdensstjerner. Gunnar Strøm, førsteamanuensis i film og fjernsyn ved Høgskolen i Volda er sikker i sin sak. Den legendariske låten "Take On Me" hadde ikke slått gjennom uten at den like legendariske musikkvideoen hadde blitt spilt så mye på MTV. I 1985 hadde artister og band langt på vei blitt avhengige av musikkvideoer som lanseringsmetode.

A-ha. Fra venstre; Morten Harket, Pål Waaktaar og Magne Furuholmen. (Foto: SCANPIX)
"Videoen som gjorde det største inntrykket, og som virkelig satte Norge på kartet, var "Take On Me" med A-ha som kom i 85", sier Strøm. "Selv om det var en norsk gruppe, var det på ingen måte en norsk video", forstetter han, "-De hadde laget en video tidligere i London som ikke ble noen suksess.".

Realfilm og animasjon

Strøm forteller at det først var da A-ha skulle lanseres på verdensmarkedet at en av sjefene i plateselskapet Warner bestemte at A-ha skulle få bruke en ny teknikk basert på realfilm kombinert med animasjon.

Det var mange jenter midt på 80-tallet som drømte om å være jenta i musikkvideoen, og som satt på kafè og leste i tegneserieblad om A-ha og Morten Harket.

Lykkelig kjærlighetshistorie

Take On Me
"Det er en kjærlighetshistorie som ender lykkelig, men som klarer å gjøre noe mystisk av A-ha-guttene, og som på en veldig fin måte utnytter kombinasjonen mellom animasjon og realfilm til å fortelle en spennende historie", sier Strøm.

Det hører med til historien at da NRK spilte musikkvideoen første gang, kuttet de slutten av videoen og slutten av kjærlighetshistorien. Det ble stort oppstyr, og A-ha gikk ut i aviser og sa at kunstverket var ødelagt. Til slutt måtte NRK spille videoen på nytt i beste sendetid, og PR-verdien var stor etter at de ble spilt på selveste Dagsrevyen.

Andrea Kvamme Hagen har snakket med Gunnar Strøm om A-ha og. Klikk på linken i medieboksen over for å høre innslaget.

Manager Irene Brenna fra Bug Productions har sendt oss en link til streamingen av "Take On Me " fra den offisielle hjemmesiden til a-ha. Klikk på i medieboksen over for å se videoen.

Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.
Siste saker:
Flere saker: ALT OM 80-TALLET

 
80-tallet
70-tallet
60-tallet
50-tallet
X-ord
 
10 SISTE 40/40
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no