22.12.2014

Glemte oppdagere

Fritjof Nansen og Roald Amundsen er kjente oppdagere fra Norge som alle kjenner. De er begge menn som har betydd, og som ennå betyr mye for vår folkesjel. Men i skyggen av dem, finnes det mange oppdagere og eventyrere som utførte store bragder. Dette er menn som har vært viktige, men som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener. I denne serien tar Sjur Sætre for seg noen av Norges ukjente og glemte oppdagere.

Del 1:

Norges første kjendis

Han var Norges første internasjonale kjendis, botanikeren og legen Christen Smith fra Drammen. Han døde knapt 30 år gammel på Kongofloden i Afrika i 1816. I følge zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum ville han trolig blitt en av de aller største, på linje med Fridtjof Nansen og Roald Amundsen hvis han hadde fått leve lenger. Petter Bøckman og reporter Sjur Sætre forteller.

Hør: Norges første kjendis

Johan Koren var med på ekspedisjoner over hele verden.Johan Koren var med på ekspedisjoner over hele verden.

Del 2:

Gutten Norge glemte

Johan Koren fra Fredrikstad ble født noen få år etter Roald Amundsen og ble en betydelig polarforsker. Mange vestlige museer kan takke Koren for hans innsats. Johan Koren var med på ekspedisjoner over hele verden, og døde i Sibir knapt 40 år gammel. Reporter Sjur Sætre og zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum snakker om Johan Koren, «gutten Norge glemte».

Hør: Gutten Norge glemte

Del 3:

En norsk Indiana Jones

Knut Dahl var en skikkelig tøffing. Foto: Lewis/NHMKnut Dahl var en skikkelig tøffing. Foto: Lewis/NHM

Eventyreren og vitenskapsmannen Knut Dahl fra Hakadal utenfor Oslo var en skikkelig tøffing. Han var en norsk Indiana Jones, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo. Knut Dahl ble etter hvert professor i zoologi, men da han var 22 ble han rett og slett sendt ut for å samle inn dyr, fugler, planter til norske museer. Turen gikk til Sør-Afrika og Australia. Petter Bøckman og reporter Sjur Sætre forteller.

Hør: En norsk Indiana Jones

Del 4:

Undervurdert forsker og vitenskapsmann

Han har en gate oppkalt etter seg på Tøyen i Oslo og fikk ansvaret for Botanisk hage i Oslo. Jens Rathke var en av de første naturforskerne i Norge, og en allsidig vitenskapsmann som dro på ekspedisjon til Madeira i 1798. I følge zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum er Rathke undervurdert. Han og reporter Sjur Sætre gir deg historien om Jens Rathke.

Hør: Undervurdert forsker og vitenskapsmann

Del 5:

Sibir - Norges vugge?

Ørjan Olsen og Josif Gutschin på Abakansletten langs Jenisei. Foto: Anders Olsen.Ørjan Olsen og Josif Gutschin på Abakansletten langs Jenisei. Foto: Anders Olsen.

Zoologen Ørjan Olsen var en omstridt vitenskapsmann. Han jaktet på Norges vugge og dro på ekspedisjon til Sibir rett før 1. verdenskrig. På den tiden var det nye viten at Norge hadde vært dekket av is for millioner av år siden. Og dette reiste en rekke store spørsmål for datidens vitenskapsmenn. Zoolog Petter Bøckman og reporter Sjur Sætre forteller om Ørjan Olsens tur til Sibir i 1914.

Hør: Sibir - Norges vugge?

Otto Sverdrup ble hedret på frimerke i 2004. Foto: POSTEN / SCANPIX Otto Sverdrup ble hedret på frimerke i 2004. Foto: POSTEN / SCANPIX

Del 6:

I skyggen av Nansen

Otto Sverdrup ble nordmannen som oppdaget mer nytt land enn noen annen nordmann. Men han har allikevel havnet i skyggen av Fritjof Nansen og Roald Amundsen. Otto Sverdrup og Fram 2 ekspedisjonen fra 1998 til 1902 er tema for zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo og reporter Sjur Sætre. En ekspedisjon utenom det vanlige.

Hør: I skyggen av Nansen

Del 7:

Bakmannen Adolf Henrik Lindstrøm

Polarkokken Adolf Henrik Lindtrsøm var med på alle de store norske polarekspedisjonene rundt år 1900. Adolf Lindstrøm har fått ufortjent lite oppmerksomhet, mener forfatter og journalist Jan Ove Ekeberg. Han har skrevet bok om mannen Roald Amundsen omtalte som den viktigste av alle for norsk polarforskning. Jan Ove Ekeberg og reporter Sjur Sætre forteller historien om polarkokken.

Hør: Bakmannen Adolf Henrik Lindstrøm

Illustrasjonsfoto, ingress: SCANPIX

Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Norgesglasset NRK P1

Lyd og video

Lenker