20.12.2014
NRK 70 år:

Ti i skuddet

Ti i skuddet gikk på lufta første gang i 1965, og ble raskt en suksess. Men programleder og initiativtaker Vidar Lønn Arnesen møtte sterk motstand da han lanserte programmet.

Vidar Lønn Arnesen var 24 år da Ti i skuddet gikk på lufta første gang, men han husker godt tilbake.

- På 60-tallet var det som et friskt pust som kom inn i NRK, og dette var noe nytt som slo an, forteller Lønn Arnesen.

Vidar Lønn Arnesen
(Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)Vidar Lønn Arnesen (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

Ti i skuddet var ungdommens eget program. To juryer, hver bestående av 100 ungdommer, trykte på mentometerknapper for å stemme på de låtene de likte best, og de bestemte også hvem som skulle vinne. Dette var helt nytt i radioen på den tiden. Men ikke alle var like varm i mottakelsen. Da Vidar Lønn Arnesen lanserte ideen møtte han motstand.

- Du kan jo tenke deg å komme til en institusjon som NRK med ideen om å lage et listepop-program. Da kunne man jo bare tenke seg at det måtte gå galt. Det holdt på å gå galt også, for det var jo sterke krefter innenfor musikkavdelingen som følte at de ble tråkket på tærne. Men programdirektør Torolf Elster mente det var riktig å ha dette programmet på radioen, og ga klarsignal, forteller Lønn Arnesen.

NRKs listepop-program var populært blant flere generasjoner unge, men tok en pause på 70-tallet. I 1980 var programmet tilbake igjen for fullt, og har fortsatt uavbrutt siden da. I dag blir Ti i skuddet sendt i kanalen MP3 med Håvard Sylte som programleder.

Vidar Lønn-Arnesen i studio 13. oktober 1965.
(Foto: Aktuell / SCANPIX)Vidar Lønn-Arnesen i studio 13. oktober 1965. (Foto: Aktuell / SCANPIX)

Vår reporter Kjetil Lillesæter har snakket med Vidar Lønn Arnesen. Klikk på linken i medieboksen over for å høre utdrag fra den aller første sendingen med Ti i skuddet.

Norgesglasset NRK P1 - 19.11.2003

Lyd og video