20.12.2014

Kan ganning påvirke en fotballkamp?

Nå har en same gannet fotballaget i Alta, og de taper rubbel og bit. Kan det samiske fenomenet ganning påvirke en fotballkamp? Ja, mener en mann i Kautokeino som har engasjert en noaide for å ganne ulykke over Alta idretsforening. - Alle som ganner ondt bør være klar over at ganninga kan slå hardt tilbake på dem sjøl, advarer en annen noaide.

- Alle som ganner ondt bør være klar over at ganninga kan slå hardt tilbake på dem sjøl, advarer noaiden Eirik Myhaug.

- Sender man ut noe negativt, kommer det før eller senere tilbake til en selv, og sender man ut det gode, kommer det gode tilbake. Dette skal de som bruker disse kreftene være veldig oppmerksom på, sier Myhaug.

Ganning kan helbrede og løse konflikter

Stabæks Daniel Nannskog (tv) i duell med Altas Martin Overvik tidligere i år. Kampen endte 2-1. Foto: Ståle Andersen / SCANPIXStabæks Daniel Nannskog (tv) i duell med Altas Martin Overvik tidligere i år. Kampen endte 2-1. Foto: Ståle Andersen / SCANPIX

Myrhaug forteller at ganning kan brukes til å helbrede eller å løse opp konflikter.

- Vesentlig har noiden, den historiske samiske medisinmannen, jobbet med dette i den gode tjeneste. Man kan også bruke dette negativt og sette vondt på andre og fremskaffe ulykke, forteller han.

Ganning er noe alle mennsker kan gjøre, og det trenger ikke å være så komplisert.

- Å ganne kan være så enkelt som å tenke negativt om et menneske, forteller han.

Men det finnes noen mennesker som har en spesiell evne, - en spesiell åndelig kraft, som gjør at dette forsterkes.

- Med den kontakten det samiske folk har hatt med naturen og naturkreftene opp gjennom tiden, har de en sterkere kraft enn om et annet mer urbant menneske gjør det.

Går gjerne i arv

Myrhaug har fått kunnskap om ganning overlevert fra sin far, som igjen hadde det fra sin mor.

- Dette er ofte krefter som går i arv, forteller han.

Usportslig

Mannen som er så sint på Alta idrettsforening har alliert seg med en noaide som har hatt suksess med ganningen, og Alta har ikke tatt så mange poeng i det siste.

- Det synes jeg er usportslig, men jeg tror at det er mye brukt i sportslig sammenheng. Men jeg oppfordrer Alta-supporterne til å ta kontakt, så skal vi se om vi ikke får opphevet ganningen, sier Myrhaug, som er sikker på at Alta har fått kjenning av ganningen.

Illustrasjonsfoto: NTB / SCANPIX / Bjørn Owe Holmberg Illustrasjonsfoto: NTB / SCANPIX / Bjørn Owe Holmberg

Tror lite på ganning

Jens Nilsen er sportslig leder i Alta idrettsforening. Han har ikke særlig tro på ganningen.

- Vi har jo blitt forsøkt gannet, men jeg tror ikke noe på det. Det som skjedde etter at ganningen ble kjent var jo at vi vant den neste kampen. Men jeg synes det er beklagelig at noen ha så mye imot en annen klubb at en tyr til overtro for at klubben ikke skal lykkes.

- Men jeg vet også at en dommer gannet Hammerfest da de var i andredivisjon slik at de rykket ned, sier Nilsen.

Ganning er utbredt

Religionsforsker Roald Kristiansen ved Universitetet i Tromsø forteller at ganning er ganske utbredt.

- Det kan brukes til å skremme andre til å gjøre slik en ønsker, men det må ikke nødvendigvis brukes negativt. I Vikingetiden ønsket folk å lære å ganne. Norrøne folk kjente til at samene kunne dette, og både kongelige og vanlige folk ønsket å lære dette.

- Dersom folk tror på dette, så har det en virkning. Det er mange som har påstått at ganning har virket både på TIL i Tromsø og flere andre lag i Finnmark, og i den grad en deler troen på at ganning kan virke, så har den nok en virkning i den forstand at en blir litt nervøs og spiller dårligere, sier Kristiansen.

Innslaget ble laget av reporter Bjørn Vang og sendt i Norgesglasset 03.06.05.

Norgesglasset NRK P1

Lyd og video