20.12.2014
NRK 70 år:

Greta Gynt

Greta var skuespilleren som innførte glamour i britiske filmer under depresjonen etter krigen. Som femåring debuterte hun på Chat Noir, og ble senere stor stjerne i engelske og amerikanske filmer på 30 og 40-tallet som blond glamour-pike.

Vi skal tilbake til 1939 og møte Greta Gynt. De aller færreste forbinder noe med det navnet for hun het opprinnelig Margrethe Woxholt. Moren ville gjerne at hun skulle bli skuespiller, og sydde ofte kostymer til datteren. Greta tok navnet Gynt sent på 30-tallet etter at hun hørte en pianist som spilte Peer Gynt-suiten på et hotell i London.

Greta GyntGreta Gynt

Greta var ofte i rampelyset, for eksempel i 1951 da hun var med på gjenforeningsfesten til 8. Armé i Royal Albert Hall. Greta kastet seg rundt halsen på general Montgomery, og en reporter tok et bilde som gikk verden rundt. Senere samme år ble hun fotografert sammen med Dronningen av England, iført en sølvkjole med sølvfjær. Bildet gikk også verden rundt.

Greta fikk muligheten til å gjøre Hollywood-karriere tidlig på 50-tallet, men det var for sent. Hun hadde mistet gnisten som gjorde henne populær i England. Navnet hennes ble ofte funnet nederst på rollelisten, så hun dro hun tilbake til England og lagde filmer frem til 1964.

Greta Gynt er en av de få norske skuespillere som er omtalt i Micmillan internasjonale filmleksikon. Hun var en av skuespillerene som innførte glamour i britiske filmer under depresjonen etter krigen. Hun var britisk films femme fatale, og ga filmen sexappealen den manglet. Greta døde 2. april 2000 i London i en alder av 83 år.

Klikk på linken i medieboksen over for å høre Greta Gynt i samtale med reporter Einar Schibby.

Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Norgesglasset NRK P1 14.11.2003

Lyd og video