19.12.2014
Husmorserien

Husmor- laboratorium

Ved inngangen til 50-tallet slet mange familier fremdeles med gammeldagse kjøkken. Uten innlagt vann, kanskje, og noen til og med uten strøm.

Vekst

Men mens de første årene etter krigen var preget av enkle forhold, knapphet og rasjonering, bringer 50-tallet med seg en enorm tro på teknologi, framskritt, ekteskap og familie. Det var husmoren som skulle skape den hjemlige lykken, og for å klare det måtte hun ha et praktisk kjøkken. Hvis hun slet seg ut med vannbæring og tungvinte arbeidsforhold, ville hun ikke være i stand til å spre harmoni og tilfredshet i hjemmet.

Ergonomi

Dermed ble det såkalte modellkjøkkenet lansert. Benker og vaskekummer var konstruert for riktige arbeidsstillinger, plassering av hyller og skap var gjennomtenkt, og materialene skulle være lettstelte, som respateks og linoleum.

Sterilt og rent

Vi besøker modellkjøkkenet i 50-tallshuset som de Sandvigske Samlinger har satt opp på Maihaugen. Det første som slår oss er det sterile inntrykket. Her finnes ikke pynt og nips, men bare rene, ryddige flater. I dag liker vi å ha kjøkkenredskaper stående framme, mens i modellkjøkkenet hadde alt sin faste plass i skuffer og skap. Til og med oppvasken kunne husmoren sette inn i et skap med rist i stedet for bunn. Slik rant vannet ned i oppvaskkummen, og hun slapp å tørke. Effektivt og rasjonellt!

Lyd og video