19.12.2014
Nitimens soppskole:

Sleip, sleipere, sleipsopp!

Et gelatinaktig gelebelegg omgir sleipsoppen, særlig de unge eksemplarene. Belegget kan du flå av. Og vips! Du har en god matsopp.

Sleipsoppen er best som blandingssopp. Stek den sammen med for eksemple rødskrubb, fåresopp eller matrisker. Stuet er også sleipsoppen god.

Som ung er sleipsoppen ofte helt dekket av en gelantinaktig lag.

- Et godt råd er å gi gelelaget et snitt med kniven, sier soppekspert Else Wiborg. - Så vrenger du av hele greia. Tilbake står en lekkerbisken av en sopp med lyse skiver, kjøttbrun hatt og gul stilk.

Sitronsyrlig sopp

Sleipsoppen smaker syrlig som sitron, er intens gul nederst på stilken og har hvite skiver som ung. Disse mørkner og blir helt svart med alderen, på grunn av fargen på sporene.

- Legg derfor sleipsoppene for seg selv. Da drysser ikke de sorte sporene over på den andre matsoppen. Det ser nemlig ikke særlig delikat ut. Bruk gjerne grønne jordbærkurver når du skal sortere ut spesiell sopp. De er praktiske, sier Wiborg til Nitimen og understreker at sleipsoppen også er en flott fargesopp.

Gammelrosa farge på garnet

Sleipsoppen amaker syrlig og er sitrongul nederst på stilken...Sleipsoppen amaker syrlig og er sitrongul nederst på stilken...

- Hatten av sleipsoppen lager en fantastisk gammelrosa farge på garnet. Så det er sikkert mange som har lurt på hva slags rar sopp de har funnet, når jeg har vært ute og forsynt meg med hattene. Det er jo bare sånne små stilk-tutter som står igjen, sier Wiborg.

Langs traktorveier

Sleipssoppen liker seg veldig godt i barskog og særlig langs stier og gamle traktorveier. Den er som nevnt en god blandingssopp. Men folk som er plaget av magesår, bør holde seg unna sleipsoppen på grunn av det høye syreinnholdet.

God soppjakt!